LIHKG機械鍵盤集中討論區(25) 新手睇頭post 2020祝大家行大運

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想知有無人留意過steelseries apex pro
ching們有咩睇法
有留意,個idea幾創新
曬錢
抄s75?
apex pro喎,magnetic switch果個喎

s75你講緊有knob果個呀嘛,兩個有咩關係
有oled screen
想問下, 其實我睇啱Ducky one 2 SF個size, 但問題係我一定要藍牙. 大家有冇其他牌子/型號可以推薦?

我想表達係話我查左Acrylic keycap 我查完都唔知佢係keycap定其他野來 我知keycap係鍵帽
but 我都係想問清楚啲 鍵盤個bottom姐係裝完曬所有野嗰嗰底?
tada68 pro
keychron k6

我想知好既底版同差既底版分別喺邊,依家淘寶好似唔太啱時機
會唔會香港有地方可以買到廢底版試焊

我應該由邊個位開始睇好 即係我決定左用75%咁 我應該睇咩開始再決定其他件
問住2嗰先 好煩膠
acrylic=呀加力膠
Bottom=個殼
好嘅底版理論上會有anti-static同埋會無咁易焊壞
不過我都係用開平野無事就算反正壞軸可以自己整

廢底版去D五金鋪掛?不過其實你買d好少少嘅錫同埋鐵 第一次焊應該都唔會點出事嘅

睇咩先個人認為最大limitation係件野有無貨,好多鍵盤kit都係蘇州過後無艇搭,真係想要好多機會要食炒價
其他野都唔算難入手

如果你話75%,最易買到應該都係kbd75

有咩唔明歡迎繼續問問多d個全攻略都易寫d

呢個鍵盤為例,通常都分上下兩part
bottom就係下面果part
你平版既定義係咩

Kit係指套裝定係一件件

Kbd75好似麻麻 我自己再睇睇

我覺得你可以價錢方面寫多啲 因為我學生仔比較睇價錢做人
Bottom就係焊個塊 我冇理解錯
裝住焊個塊
kbd75價錢適中,靚,Support QMK
如果KBD75都叫麻麻咁市面上無邊隻75%揪得
我指佢個樣睇落有啲普通想睇下有冇誇啲
幾百蚊貨仔算係咁啦

就咁睇齊件相又好似唔錯 個底條燈係包埋?
KBD75 同 KBD75v2 又有咩分別
想問下有咩新出既靜音紅軸 推薦?
1千樓下
急用🙏🏻🙏🏻今日去買

至於第二條問題,等其他人補充有咩分別
拆完鍵帽清洗下 裝返個陣發覺整唔見左一粒
唔係掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞