LIHKG機械鍵盤集中討論區(25) 新手睇頭post 2020祝大家行大運

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
上網睇啲人話幾分鐘就換哂26個字母

between想問唔同cherry軸嗰兩隻腳/金屬片係咪一樣?
SWEDX喎
外面係 內籠未必
不過換軸換殼係無問題
咩意思
https://geekhack.org/index.php?topic=7952.0

我依家要佢去搵塊外國嘅薄膜鍵盤
拆個wooden case出黎
自己畫塊PCB上mechanical switch
多謝巴打
I see會唔會新手勸退左少少
梳 我盲左 見唔到你要木casetx出開鋁同acrylic case
好處係唔洗搶
木case搵返目空巴打問我唔識
如果要樣嘅我推薦AZIO
Azio rck 幾靚不過好貴
原來plate mounted switches要甩焊先拆到軸心
即刻麻煩好多
買過kit自組好過啦你咁樣好廢時失事
因為我有隻壞咗嘅keyboard
想拆開佢滿足下自己好奇心
又唔想嘥咗啲軸
有啲plate可以直拆
焊曬出黎買過塊pcb 好過啦
唯有係咁
^ exactly who I was talking about
清用左幾耐搞?
其實好快
我自己會上埋油,所以係唔係都要拆曬先
對我嚟講無咩分別
有冇巴打可以幫我睇睇 modern dolch light addition set 入面包咗乜 啲function alt super 喺base set 咪有點解會整多一set
alternative legends 粒cap唔同大細
新手一問 想買個機械鍵盤
主要想要RGB 軸就鐘意青軸/黑軸

上網見到呢款

爬過文睇過咁多位師兄嘅靚keyboard
想要啲有埋底光嘅 係咪好難買到現成
一定要自組?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞