不規則分享 | 化妝品 + 護膚 35

1001 回覆
17 Like 6 Dislike
我建議你早啲訓飲多啲水先再諗點護膚
早啲訓係因為令你有足夠睡眠會令皮膚好左

我最近斷左腳返唔到工日日係屋企訓到夠先起身
原本下巴有一大堆瘡印同粒粒 訓左一個禮拜啲印去得好過我返工果時狂搽野

我仲要朝早用水係洗一洗噴個爽膚水仲係暗瘡位搽下茶樹油就算 咩都冇搽 懶到仆街
利申混油

睇你個comment成2點幾出 朝早10點又回post
估算你訓得6個鐘多啲 試下訓夠8個鐘
同你爛面應該係睇醫生 中醫又好西醫皮膚科又好
唔係俾幾千蚊係ig shop買野
同埋中醫係長期戰 唔會好似西醫咁睇一兩次明顯見到效果 仲要自己配合飲食作息先會見效
撞啱我之前又係斷腳休養食訓屙
D皮膚會發光咁
一返返工又殘又乾
咁如果放棄用面霜會唔會好d
因為我淨係買左精華同mask 呢兩樣野都無助長我d暗瘡同暗粒
只係我覺得佢無料到先放棄左
可以試下冇油既面霜
如都唔得就建議你用凡士林算
想試埋cruel面霜希望唔生暗粒
所以休息夠好過買幾千蚊skincare
係啊!差啲唔記得個垃圾mask 我唔明點解咁多好評

係門市買過vit c粉
上網見54 門市60
The Ordinary 我喺下面個網買, free shipping嗰隻通常兩星期會到貨
https://www.beautybay.com/

HYALURONIC ACID 2% + B5 HK$61
CAFFEINE SOLUTION 5% + EGCG HK$60
咁都唔係貴好多
都好耐下 唔係太想等 所以如果門市唔太貴我諗住門市買

btw有無包膠美白 去印 去黑眼圈有啲咩好推介
凡士林查面??
好多皮膚科醫生都講過,凡士林唔會堵塞毛孔,成分天然,又夠鎖水
我之前試過學GEM咁,用凡士林查面再用熱毛巾敷面,第二日爆粒粒。。。
絲打有冇心得分享點用?
門市貴小小當交租
唔好用咁多,半粒豆或者再少啲,係手心捽暈,再由外到內咁印上面
好,我試下減少分量
金錢買時間
我啲皮膚 暗瘡印同黑眼圈等唔到
可以用完精華,再用凡士林
我試左兩個禮拜,暫時都ok
我就係學左GEM敷凡士林mask出事
應該係用太多出事
Yes 用茶機酒暗瘡啫喱

絲打你係咪呢隻?
三百幾蚊,好多粉,用唔哂
油肌毛孔粗大 好想問下大家點樣上粉底
而家考慮緊做醫美收細毛孔
但未做之前 想睇下可以點樣遮遮啲毛孔

如果平時就咁上base之後碎粉 毛孔都唔太明顯
如果上咗濕粉
就會發覺毛孔食晒啲濕粉一點點
推都推唔翻開啲粉
如果照上碎粉 就明顯見到大毛孔啲位一點點

好想知係唔係我手勢有問題

然後因為塊面好易出油
毛孔位分泌啲油出嚟之後 即使抹走左啲油
再補妝就好容易毛孔位有一點點
究竟點樣補妝先至可以解決到呢個問題

有冇油肌絲 可以推薦吓有咩粉底真係可以好控油
感激不盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞