amd cpu&gpu 討論post #38 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
5700xt快過1080
2070s快過1080ti小小
(睇tpu performance summary)
trx40 matx就話出到
asus 如果出到giga Xtreme果隻mb size 就更加正 可以用晒四條pcie slot
Asus 得兩年命
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-8700-vs-AMD-Ryzen-5-3600/3940vs4040

基本上冇分別
不過i7 唔插gpu 可以砌細部好多
3600插rx 570 又差唔多錢

睇你graphics 同size點揀
琴日砌完部3700x用ml120r (因為機箱裝唔落stock cooler)
idle 60度左右, burn即刻上左95度

而家懷疑一係水冷頭裝得唔好, 因為個第一次裝呢種扣
搞左一陣至裝到, 唔知會唔會整到導熱膏
裝多次,之後都係咁就正常了,120aio壓3700x本身都有啲難
因為琴晚睇過aio出既風唔熱
今日可能拆一邊fan摸摸個冷排熱唔熱
有可能個水冷頭壓唔實
https://youtu.be/CZuTIS_sIWs?t=174

要再扭實d? 因為個頭只可以用手扭
你拆左出嚟先,睇你之前啲膏有冇壓實
睇到實哂,就睇下個pump有冇轉,都有轉就表你個野正常
聽過有少少水聲 , 如果pump冇轉應該idle都唔止60度
線要check多次有冇插岩 (但應該冇錯,因為check過)

而家諗緊就最大機會係水冷頭裝唔好
2邊唔對稱所以側埋一邊, 令到接觸唔好
3900x + GSkill Trident Z Neo 3600 64GB CL16 用Asus自己超到4.3 all core @ 1.285v, 再上就hang 機,個voltage係咪有d 太高?
可以試到1.35v
4.3 起碼上到 1.325v/1.35v
然後p95
其實3700x咩電壓正常
我都想知
平時開auto pbo 會去到1.4x v,覺得幾高但溫度又ok
屎忽痕電壓offset -0.08xx v用一陣就藍mon reboot
我見又多人話要低過1.35v溫度至會正常
上網又多人做到1.3-1.35 全核4.2

除左bios, 點睇電壓準d? 我見人話官方唔準
試超 CCD0 4.5, CCD1 4.3 @1.35v
自己用1.35v
auto電壓其實冇咩事
offset不要減太電
其實3700x咩電壓正常
我都想知
平時開auto pbo 會去到1.4x v,覺得幾高但溫度又ok
屎忽痕電壓offset -0.08xx v用一陣就藍mon reboot
offset不要減太多電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞