amd cpu&gpu 討論post #38 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
圖太不清晰了
點唔清晰法
try 1.381v 4.4
全核 4.4 加到 1.41V 都過唔到 R20
咁快換左3900X
https://www.youtube.com/watch?v=VLi1HBlGEv8

好過淨開 PBO

PBO 行 R20 全核鎖死 4.05ghz
其餘時間都係時上時落
4.4ghz 以上頻率整體出現時間唔多

個別 CCX OC 就保證任何時候 4.3 ~ 4.6ghz
ccx oc就係用靚體質既ccx加多100~200mhz
唔一定係加 可以減
我無理咁多,淨跟片做都無事
打咗粒幾鐘機到而家仲未死機
超 CCX 仲爽
12c易超過16c😓😓😓
A 3D render of a Ryzen 3950X for wallpaper use, sharing it to everyone interested.
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/emn594/a_3d_render_of_a_ryzen_3950x_for_wallpaper_use/

WQHD (3440*1440)

UHD (4K)

1440p

試咗,一行 r20 無耐就自動 reboot
入 bios 超 CCX 反而會過唔到 R20
用 RYZEN MASTER 超就無事
係咪無方法可以每次 login windows 自動行 ryzen master & oc 而唔需要自己開完再手動 apply 一次
入bios set
入 bios 超 CCX 反而會過唔到 R20
用 RYZEN MASTER 超就無事
要加電壓 畢竟有ccx超左 視乎多少睇情況加
有想用5700XT既巴打, 建議買嗰600W+既火牛
之前用550W run個450既system瘋狂crash
睇reddit好多人都係咁
官方不嬲咁寫
咁又公道啲,AMD 啲support的確唔係好信得過
嗰Driver真係搞到我躁
張5700XT 可以上到近300W
如果隻牛唔係夠力真係好易crash
放卡換n保平安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞