amd cpu&gpu 討論post #38 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
有冇bios screenshot?
core vid 其實可以係hwinforn64可睇到運作咩數值 呢個係CPU發送比底板 CPU電壓幾多
https://youtu.be/_XGhpKHWYAg
怕不清楚睇呢條link
auto = hwinfo 會見到 1.0xxv

用 amd master 超 ccx 電壓淨入 core voltage = hwinfo 睇到 vid 1.35v

姐係 bios ccx 要自己入 vid?
照入返 1.35 就得?
vcore 同 vid value要一樣
但怕煩 就auto算
我 bios set vcore = 1.35v, vid = auto, hwinfo show 1.0x vid,可能就係之前行 r20 出現 error 嘅原因
vid value 1.xxx v只係未Full load前既值 full load先會1.35
用 amd ryzen 超又識同我計返 1.35 vid,bios bug?
amd ryzen master
我 full load 都係 1.0xv
amd master oc ccx 就係咪 full load 都識同我計返 vid 1.35v

希望可以解答到
都解答唔到點解用 bios 超同用 ryzen master 超 vid 會相差咁遠,照咁睇用 master 超仲穩陣
每個測量軟件測量到既值都不同
就算測量用左幾多功耗 hwinforn64 同 core temp 都有誤差
點解用 bios 超 hwinfo 就會有「誤差」?行 r20 會彈 error?

反而用 amd ryzen master 超 hwinfo 就顯示一切正常,行 r20 無事
都係果句 每個測量軟件寫既測量公式不同 不能直接比 要板廠feedback返比果個軟件修復的
咁都撞到佢

用緊pluse,幾好唔錯,張卡唔會太長

1個Thunderbolt™擴充子卡插座 (僅rev1.1支援)

https://www.gigabyte.com/hk/Motherboard/AORUS-Gaming
技姦又玩rev
新手唔識睇會被人呃
冇cut料 只係加左tb3既野
而家Giga就算有rev 都係升級 不會cut料
記住連登有技嘉打手駐場
記得有同一model板,
一個rev support am3新u
另一個就唔support
而家am4不同啊 新rev只係加多Thunderbolt插座 其他冇改動 所以😗😗😗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞