amd cpu&gpu 討論post #38 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
上1.4仲係咪安全電壓?
1.4 覺得高左
我用1.35v 安全D
你1.5V 過咩
單die積熱仲勁過雙die 所以不試
3900x PBO 打機全核得 4.3... 仲要成 1.4V 電壓
真係手動超仲好

3900x 手動超 CCD 4.5/4.3 @1.35V LLC3

咁樣跑R20 幾多分?
咁低??
屌唔到茶包
太低分
你哋啲3900X是但撳幾下已經快過我之前粒1950X
我1.346V已經超上4.4GHz 唔reboot
跑分高無意思
最重要 fps 提升
好多 game 都用唔盡 12C
食到頭六粒行 4.5 嘅 core 已經好過你行 4.4
咁好體質不如直接超 CCD 4.6/4.4 仲好
一般有幾何會用得盡 12C24T

全核跑得高分對一般用家係無意思

而家 Windows 10 已經識得將工作優先分配畀行最高頻率嘅核心

咁不如揀一部份體質特別好嘅核嚟超仲實際

效能增益比起全核行固定頻率更大
就算泵到1.4V都超唔到4.5 GHz
依家諗緊好唔好用啲時間fine tune 頻率去到小數點後兩個位
但依家4.4好穩唔會throttle 同打2K 144Hz 全效唔開ray tracing明顯樽頸位唔係粒u而係2070super,雖然都已經超到過2.0GHz,所以未必需要上4.5GHz了
100%cpu full run 溫度唔會夠75度

利申板係Aorus Elite X570 散熱係CM ML360R 機箱有兩把140 箱頂出風用同 一把120 入風用嘅Noctua 2000 industrialPPC
你粒3960x放左佢
CM ML360R
唔係全核 4.5
係 CCD0 4.6、CCD1 4.4

全核可能 1.45v 都未必上到
但淨係超 CCD0 4.5/4.6 有機會 1.35-1.4v 就上到
呢代4.6一定上不到
靚ccx最後4.5
d 人以為加少少就上到0.1
都要睇粒U電壓的
製程和架構影響到可以超到幾多
不過製程細 越食細電壓
雙die都好積熱
單核可上 4.6-4.7
youtube 有片
單春
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞