amd cpu&gpu 討論post #38 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
呢個都ok既,起碼可以用3~5年
因爲遲d支援多d核,都可以用得返
垃圾Adobe
就算intel 用adobe 都有核心用不盡的時候
關鍵Adobe軟件本身真係寫得差
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Adobe-Creative-Cloud-Intel-Core-i9-9990XE-vs-Xeon-W-3175X-1360/#LightroomClassicCC2019Results

我只睇頭5名(intel)
1. 28c 3.1g-4.3g 887
2. 14c 4.0g-5.1g 886
3. 18c 3.0g-4.5g 865.5
4. 14c 3.3-4.5g 823
5. 8c 3.6-5.0g 754

一來多左春拉開左差距唔大
睇1同2名比 你多左double core數 只係多左1分
大家同架構 我就算當你14c 行足5.1 28c只係行3.1
(71.4 vs 86.8)
差咁多計算力 都係差1分?

所以你呢個數已經好好

利申:n年adobe lr+intel用家
有人測試過Adobe最多食16-14春

算喇 對呢間公司無咩期望
如果capture one果d有dehaze 就轉會

你個張舊啦,我有睇puget先買
總知 adobe on9就定劣來
個lr cc
話就快左 真係唔見快左響邊lor
3個睇黎都咁熟 Adobe
我都係收皮先

無mon 半年post 連登硬件台又多左勁人
點解d人話溫度好高idle都65度
我用左一陣
idle 41度
rendering 62度
bench 77度
用貓風冷散熱
齊齊留名學野
散熱器不同level吧
又咪U14S TR4
最cheap嗰隻
睇埋有冇用offset果D
auto 電壓一定高
Navi 14成130W TBP
但係5600XT等同1660ti 先多5500xt 20W TBP, 咁奇怪
5600xt係在5700改出來的
我知,我意思係降頻個efficiency 好似仲好過原生細die
好多銅
POWER係 同freq 同v^2掛釣
freq高左d 你set高dd 電壓係會指數式上升

所以你多sp低freq通常慳電過低sp高freq
上唔到8000 垃圾
你呢隻tr4專用版,係勁過其他用喺主流平台嘅aio
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞