amd cpu&gpu 討論post #38 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
asrock不了
張圖係1950x
最近換咗3960x

我開咗PBO+200mhz idle 50度左右
溫度我只能夠講只要唔係用avx就唔會撞溫度牆
唔開PBO嘅話會涼返好多

你想要詳細數字我今晚可以睇睇
不過我同你機箱唔同同埋我係用工業貓扇做抽入
參考價值會比較細
消費級平台先有呢個煩惱
用緊3500x 玩mhw 溫度會上到70幾 係咪要換咗個cooler佢
amazon 唔肯送太煩, 淘粒2600 都係六舊幾
意義上款式選擇畀對家少,用家流失唔係冇原因
同埋近年啲廠咩級數嘅卡都出到三風扇30cm長好病態
70幾好閒,我部NB 90幾都係咁用
會唔會好易燒 電腦新手
用緊張二手藍寶石rx570半年
近排其中一把風扇成日full speed,但明明無load都會,溫度都好低
但另一把就會跟返setting咁轉
搞到想靜靜地睇下youtube都唔得
Gigabyte 係咪唔可以喪禁delete key 入bios 次次喪禁都會令到個keyboard hang 咗 要重插
巴打用邊塊板,買3690x係咪用最平個塊就ok
比較貴5k~6k個d好似係留俾3980/3990用?
買得hedt 建議買塊好好少既板 但不是旗艦果隻
用緊AORUS PRO WIFI...就係最平嗰塊

先揀啱呎吋
之後我會睇供電規模
然後有冇想要嘅額外功能 (ax WiFi / 10GbE / 5GbE / 雙LAN之類)
另外如果多嘢插嘅話要睇埋啲PCIE同M.2槽嘅位置數量分配啱唔啱用

如果唔係我個箱裝唔到EATX嘅話我一定揀AORUS MASTER
冇咩budget:
Gigabyte TRX40 AORUS PRO WIFI ATX
ASUS Prime TRX40-Pro ATX
MSI TRX40 PRO WIFI ATX
有budget 但不攻頂
Gigabyte TRX40 AORUS MASTER E-ATX
ASUS ROG Strix TRX40-E Gaming ATX

3800x用原廠風扇夠唔夠壓
stock 狀態下可以
AMD Ryzen Threadripper 3960X 24 Cores/48 Threads, 3.8GHz,140MB Cache, Socket sTRX4 CPU
HK$ 11470

GIGABYTE 技嘉 GA-TRX40 AORUS MASTER TRX40, DDR-4, Socket sTRX4, 5GbE+Intel GbE,WiFi ax EATX M/B
$4000

G.Skill Trident Z Neo Series 64GB (4 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16Q-64GTZN
$2800

1 x Seagate 4TB SkyHawk Surveillance ST4000VX007 SATA3 6Gb/s /64MB Cache HDD
價錢:$609

ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1055

CORSAIR RM1000X CMPSU-RM1000X (Full Modular 全模組) 1000W 80Plus Gold CP-9020094-UK 火牛
價錢:$1150

Noctua NH-U14S TR4-SP3 Premium-grade 140mm CPU cooler
價錢:$580
Noctua NF-A15 PWM Round Frame Premium PWM Fan
價錢:$195

Display card 1080Ti (舊)
Case Cosair 760T(舊)
總價:$21859
你地覺得呢個List如何,落左單未俾錢
牛我用ax1200i
因為我sli
版我用asus trx gaming,但有個問題
個chipset風扇都有d聲,所以要去bios較
想問下超ram點先算好暫時試咗幾個combination:
用緊3700x d30 mortar max
3733 16-16-16-38 1.4v flck 1867
3866 16-18-19-38 1.45v flck 1867
4000 18-19-19-38 1.45v flck 1867
4133c18 機都開唔撚到
Aida64個benchmark點睇?我見3733嗰個latency係最低67左右但其他都飛到去75 4000 read最高但latency又係最高但copy同write又係落番去
3800C16 Fclk 1900 慢慢摸下 呢個數最正
仲有trfc個數最教靚佢 延遲先會靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞