amd cpu&gpu 討論post #38 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
Vega 56 爆Power Limit級功率
未搞掂之前真係想refund換2070S
不過而家差唔多搞掂就費事啦
順便講吓我有啲咩bug:
1. 不定時HDMI認錯做VGA之後成個moon紫咗, manually係嗰moon到較返HDMI input就得
2. 不定時reboot會Driver reset, 條default fan curve又19到震, 要重新Setet過
佢d driver 係on9

fan curve 一定會reset

以前連game setting 都會
信佢一成, 雙目失明
不過就算而家咁都唔差
display driver stop responding 果句野姐係壞卡
拎去rma 冇再出現過
用a卡 driver 至少等多2或3次更新先上
n卡driver其實都類似情況 只係冇咁密
AMD 3600 配塊 Mini-ITX 板係唔係冇乜選擇
rog aorus msi asrock 點會無選擇
b550 好似未出 ?
未出呀 下星期應該有聲氣
我配3600 b450i gaming plus ac 無乜投訴
係喎你玩ITX ? 咩機箱 咩DISPLAY Card ?
點會有 係都過埋農曆年先
應該同desktop ryzen 4000 apu一齊出
但預計要Q2
giga b450i
silverstonE sg08lite
1080 魔龍
用3960x +1080Ti 開始投入工作,講下感想
初時用8700K+1080Ti 用PR+AE+PS+AI+AME cc 2018工作開始有d唔順,諗住更新到2019會順d,點知仲衰,界面操作成日有埋d不明不白既freeze。

我以為係cpu廢之後換左3960x,download最新版2020黎用,屌你老木import條1GB 10分鐘既file freeze左係度+沒有回應10秒。Playback又有時無啦啦Lag左係度,但load完會好順暢,仲衰過用8700k個陣

最後我決定用返CC 2018版本,結果順到仆街...
PS同AE要焗住用新版,因為新既功能幾好用

所以個結論係...
AMD走得太前同Adobe 究極on99
目前未需要用到autudesk d嘢,遲d有機會再講下係咩體驗
adobe真係。。。
同埋TR 多核心用途都係要睇個軟件食到幾多核先
我用落覺得恰到好處
因為AME render嘢只會用到40~50% CPU
但我多數會係Render緊嘢既同時繼續工作
所以所謂多工同時使用AE+PR+PS+AME係用得盡的
開埋chrome搵素材都順左好多!
重production 先需要64C 實際24C可以滿足大部分多工需要
真係唔好講笑
production house現階段黎講根本冇咩係需要用到64C
3950X好夠用有突,你做到斷手都唔夠佢快
64C拎黎做server、deep learning、AI computing個d就差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞