諗緊個大project,想令到d所謂KOL收皮

482 回覆
497 Like 47 Dislike
樓豬潛到落地核
如果樓主真心覺得d廣告咁煩
點解唔組織杯葛左 youtube d廣告先
我諗重多人憎呢d廣告
每隔幾分鐘彈一次出黎 我諗重煩過d KOL
搞得成 全世界唔單止香港人 會感激你

續part來

其實依上面班憤怒鳥既睇法

用ad block都係乞衣,支那狗

但其實有無諗過ad block點解咁受歡迎?

Youtube 太多hard sell 廣告強逼人睇

所以 ad block 多人用

用左之後youtube 繼續sell 我有我無視廣告

河水不犯井水

相反 ,follow 左個KOL 你無得用程式去block

佢地既植入式廣告無得避 所以令用家覺得黑人憎

咁你咪unfollow果條友囉

係囉,直接 unfollow 咪解決到唔想睇廣告嘅問題
班客鍾意用kol 而佢地睇中嘅係kol背後班followers 唔係kol本人 其實又唔太關PR事 係個客取向如何

正如我想落化妝品廣告我搵美容kol 因為佢班followers被設定爲對此類別有興趣

二嚟佢地又平又扺用,比起名人,或TVC,或print ad成本低,效率高。

三嚟如果我個product係網上受眾為主,落電視,落print ad係無用,所以一般搵kol嘅product 都係target俾後生d,你唔見美源髮彩搵kol。

而上面講YouTube 同 google 廣告又係另一樣野,係behavioural ad,啫係根據你平時search/follow乜而放乜廣告俾你,同kol唔一樣。如果你成日見到kol廣告,證明你平時有follow開。你成日見到相機廣告,證明你近排search過。

總結,如果想佢地收皮就係由自己入手,unfollow!唔好search!唔好like!唔好買!唔係大大同人講我唔買就有用。人地落個廣告有view有回響有銷量,點解要聽你意見?大把人buy,kol大把人follow。

你唔想俾錢kol賺就唔好成為kol搵錢工具-> followers

我認為呢個先係話俾個客知,受眾唔buy,無人睇無回響落嚟做乜?正如TVB少收視,廣告商亦落少咗廣告。

但我認為,香港人係無質素去罷買,罷睇,罷follow呢班人同呢d品牌。Lancome事件已經係好好一個例子啦,同樣係loreal group,YSL一出唇膏,d港女就一車車去買。

高汁留言

無錯,其實 PR 都係睇有幾多 follower 先會做嘢,如果你無 follow 開其實都唔會睇到佢地賣廣告
對佢賣廣告賣到神憎鬼厭,咁自然會有好多人 unfollow,亦唔會再有 PR 搵,呢個係好簡單嘅市場機制

不過其實點解依家咁多 KOL marketing?
咪又係香港做 marketing 果班老屎忽,永遠唔想試新嘢,但又要趕潮流,而且又要數字好睇
當人地開咗搵 Youtuber 等賣廣告嘅市場,其他人見到原來呢條穚掂喎,又狗沖要做埋一份趕潮流
但個 market 已經開始發展咗,成本貴咗
咪又開個新 term KOL,搵啲影響力無咁多,可能連錢都唔會收嘅人去賣廣告,成本又更低,條數又靚

咁上有所好,下面嘅小薯仔都要照做喇
其實上面果班話得事嘅,好多都同依家個 market 脫節咗㗎喇
無知一問
班PR以後會唔會因為班KOL平
所以淨係搵KOL做
令到其他有料而靠做廣告搵食嘅人無飯開

兩個市場黎

做廣告既又咪搵kol
原來屈機男咁撚慘,唔怪得要成日上嚟搵嘢嘈賺五毫子個post
https://lihkg.com/thread/96528/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞