諗緊個大project,想令到d所謂KOL收皮

482 回覆
497 Like 47 Dislike
LIHKG KOL
LIHKOL
個post原意幾好,本地所謂KOL文化真係好柒,班垃圾PR只係會睇FOLLOWERS 數去搵人幫佢promote,無錯,班友十個有九個都係mk,整容,有錢仔,總之所有連登公敵都齊晒。
但睇個post既進度,只會吸引更加多唔底得人地有sponsor既港女加入。
其實個post 係想屌依個KOL 文化,俾PR班廢鳩搞臭,乜狗屎垃圾都以為自己上位,葡萄人地一枝唇膏,一set護膚品既港女出番去喇

邊撚做到KOL屌

買follower扮KOL 現實冇咩人理佢 比人排
冇用,你影響力唔夠
典型香港西客思想,俾個like就要謝主隆恩,一賣廣告就此page已死

但係ig啲kol根本都唔係賣創作

咁有人睇咪得
你理得佢賣乜

冇incentive,仲邊有咁多港女露波gap睇呀

多人follow佢就代表有人睇,你睇唔過眼都唔會改變佢地多人follow嘅事實架
成班乞衣雞乞衣狗係到吠

btw樓豬有話追擊班所謂文人音樂人咩 一直都講緊有班PR派貨俾班樣又無 條件又無 付出又無既人 做乜衝出黎柒

知你地寫文唱歌好辛苦啦 但你地做咁多野都同班乜都無做咁濟既做同一個廣告 收同一個product/錢 又點睇

人地買like買follower隨時多like多follow過你 你地甘心咩 樓豬想幫你地清走班自以為做到KOL既害群之馬喎

定我美化咗樓豬
其實受眾都有問題
我心目中只得一個KOL
就係我自己
對chanel真係好失望
其實受眾都有問題
我心目中只得一個KOL
就係我自己

根本個世界就係多戇鳩先運作到
KOL整到啲野cheap哂
班客鍾意用kol 而佢地睇中嘅係kol背後班followers 唔係kol本人 其實又唔太關PR事 係個客取向如何

正如我想落化妝品廣告我搵美容kol 因為佢班followers被設定爲對此類別有興趣

二嚟佢地又平又扺用,比起名人,或TVC,或print ad成本低,效率高。

三嚟如果我個product係網上受眾為主,落電視,落print ad係無用,所以一般搵kol嘅product 都係target俾後生d,你唔見美源髮彩搵kol。

而上面講YouTube 同 google 廣告又係另一樣野,係behavioural ad,啫係根據你平時search/follow乜而放乜廣告俾你,同kol唔一樣。如果你成日見到kol廣告,證明你平時有follow開。你成日見到相機廣告,證明你近排search過。

總結,如果想佢地收皮就係由自己入手,unfollow!唔好search!唔好like!唔好買!唔係大大同人講我唔買就有用。人地落個廣告有view有回響有銷量,點解要聽你意見?大把人buy,kol大把人follow。

你唔想俾錢kol賺就唔好成為kol搵錢工具-> followers

我認為呢個先係話俾個客知,受眾唔buy,無人睇無回響落嚟做乜?正如TVB少收視,廣告商亦落少咗廣告。

但我認為,香港人係無質素去罷買,罷睇,罷follow呢班人同呢d品牌。Lancome事件已經係好好一個例子啦,同樣係loreal group,YSL一出唇膏,d港女就一車車去買。
率先留個正皮
個post原意幾好,本地所謂KOL文化真係好柒,班垃圾PR只係會睇FOLLOWERS 數去搵人幫佢promote,無錯,班友十個有九個都係mk,整容,有錢仔,總之所有連登公敵都齊晒。
但睇個post既進度,只會吸引更加多唔底得人地有sponsor既港女加入。
其實個post 係想屌依個KOL 文化,俾PR班廢鳩搞臭,乜狗屎垃圾都以為自己上位,葡萄人地一枝唇膏,一set護膚品既港女出番去喇

依家好明顯多人酸>真係想對付呢個文化
班客鍾意用kol 而佢地睇中嘅係kol背後班followers 唔係kol本人 其實又唔太關PR事 係個客取向如何

正如我想落化妝品廣告我搵美容kol 因為佢班followers被設定爲對此類別有興趣

二嚟佢地又平又扺用,比起名人,或TVC,或print ad成本低,效率高。

三嚟如果我個product係網上受眾為主,落電視,落print ad係無用,所以一般搵kol嘅product 都係target俾後生d,你唔見美源髮彩搵kol。

而上面講YouTube 同 google 廣告又係另一樣野,係behavioural ad,啫係根據你平時search/follow乜而放乜廣告俾你,同kol唔一樣。如果你成日見到kol廣告,證明你平時有follow開。你成日見到相機廣告,證明你近排search過。

總結,如果想佢地收皮就係由自己入手,unfollow!唔好search!唔好like!唔好買!唔係大大同人講我唔買就有用。人地落個廣告有view有回響有銷量,點解要聽你意見?大把人buy,kol大把人follow。

你唔想俾錢kol賺就唔好成為kol搵錢工具-> followers

我認為呢個先係話俾個客知,受眾唔buy,無人睇無回響落嚟做乜?正如TVB少收視,廣告商亦落少咗廣告。

但我認為,香港人係無質素去罷買,罷睇,罷follow呢班人同呢d品牌。Lancome事件已經係好好一個例子啦,同樣係loreal group,YSL一出唇膏,d港女就一車車去買。

好難得有巴打反kol都仲講到啲有益既說話出黎 其實真係 你愈講 佢地愈紅
你組織既人點都唔會夠大眾多
係kol落廣告 中左九成target customers 效益咁大點解唔做
同埋啲廣告客戶既目標係佢嗰啲followers 點會因為你呢一個post令到啲原本支持開佢地既人反佢地 反而因為你呢個post 會有更多人護主 到時佢地又會更加團結
感覺就係又想睇ig啲mk妹或者高質女女j圖
但佢地又係KOL
搞到張張相都係啲product相
唔係j圖無得j而發惡
感覺就係又想睇ig啲mk妹或者高質女女j圖
但佢地又係KOL
搞到張張相都係啲product相
唔係j圖無得j而發惡

Between 唔想睇咪unfollow囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞