諗緊個大project,想令到d所謂KOL收皮

482 回覆
497 Like 47 Dislike
用創意揾食係冇問題嘅
同埋都要得到應得嘅酬勞
不過 有啲所謂kol
只係一班靠賣廣告維生嘅網絡寄生蟲囉
用創意揾食係冇問題嘅
同埋都要得到應得嘅酬勞
不過 有啲所謂kol

好波 我發生好多人比起樓主講野更加有組織同邏輯 佢想人撐都要冷靜啲諗下自己想講咩先
感覺就係又想睇ig啲mk妹或者高質女女j圖
但佢地又係KOL
搞到張張相都係啲product相
唔係j圖無得j而發惡

用創意揾食係冇問題嘅
同埋都要得到應得嘅酬勞
不過 有啲所謂kol

好波 我發好多人比起樓主講野更加有組織同邏輯 佢想人撐都要冷靜啲諗下自己想講咩先
支持!
即入
到頭來得連登仔唔買 KOL繼續cap水,有人繼續睇,繼續買
你想搞革命,慳時間返屋企打個J好過喇
其實都係最近先識呢個term
有無巴絲可以講下點解一批無知名度既人會變KOL
佢地做左d咩令到個個跟佢風
G持
其實都係最近先識呢個term
有無巴絲可以講下點解一批無知名度既人會變KOL
佢地做左d咩令到個個跟佢風

夠多followers自然會變KOL
撐呀清
BY 藍橘子

點解我要養活呢條友?

唉屌 你明唔明人地想講咩

明 但ig kol創作左啲乜
曬幸福?扮靚?
用創意揾食係冇問題嘅
同埋都要得到應得嘅酬勞
不過 有啲所謂kol

可唔可以講返正題 真心想kol收皮

由頭到尾佢都唔係講道理咖啦
我本身都好憎某部分KOL,原以為會有好多人認同但點知竟然有好多人放錯左重點落“應唔應該有廣告”度

我覺得廣告本身並冇錯,睇免費電視會有廣告,睇youtube會有廣告,免費app都有廣告,而見到呢啲廣告我並唔會覺得討厭,因為我喺冇畀錢嘅情況下使用或者享用左人地花心機花心血努力出來嘅成果,就好似有啲人講網絡作家或者youtuber一樣,佢地好畀心機寫左好多好文章或者拍左好多好好睇嘅片,我去睇嘅時候都同樣係免費享受緊,所以我唔介意佢地有廣告,反而見到中意嘅youtuber有廣告會開心,因為佢地有錢賺咁我先繼續有片睇

但係,反觀某部分所謂KOL到底做左啲咩令佢地值得收贊助?因為佢地樣靚?定係個波夠大?就因為佢地嘅外表多幾千人follow就值得贊助?我記得ig應該可以買follower架wor,仲有個啲係又follow唔係又follow嘅ig shop呢?定原來佢地係靠喺ig分享日常生活照或偽文青照維生?甚至見過有啲KOL收完產品影相,係執相執到連牌子名都見唔到

可能又有人會話“唔鍾意咪唔好睇囉,又冇人叫你follow佢地”,係,的確我冇follow佢地但佢地真係無處不在,ig explore成日都會見到,平時我都盡量skip左佢唔睇,揀自己想睇嘅黎睇

然後可能又有人問“咁咪冇問題囉你嘈咩呢” ,唔係冇問題呀,個問題係佢影響左我作為消費者嘅心情呀,當你見到自己用真金白銀買嘅手錶成個ig都係,我真係覺得我當初唔應該買,做到成個feel好cheap,消費者冇意欲再去幫襯

我唔相信得我一個係咁覺得,我亦唔認為啲pr希望收到嘅廣告效果係咁,想講出來係因為有啲牌子真係覺得幾好,但班KOL真係令人買唔落手

終於有個理性少少嘅人

Btw ig explore都係俾返你平時睇嘅野你
你係咪講緊Daniel Wellington?
要屌就屌PR 公司
用創意揾食係冇問題嘅
同埋都要得到應得嘅酬勞
不過 有啲所謂kol

exactly!
成班乞衣雞乞衣狗係到吠

btw樓豬有話追擊班所謂文人音樂人咩 一直都講緊有班PR派貨俾班樣又無 條件又無 付出又無既人 做乜衝出黎柒

知你地寫文唱歌好辛苦啦 但你地做咁多野都同班乜都無做咁濟既做同一個廣告 收同一個product/錢 又點睇

人地買like買follower隨時多like多follow過你 你地甘心咩 樓豬想幫你地清走班自以為做到KOL既害群之馬喎

定我美化咗樓豬

你唔唔可以指出樓豬係第幾個reply咁講過?
佢一直都係話要封殺所有賣廣告嘅kol
問佢例子,佢幾版都唔答,後尾淨係答左"隔離post"即係遮瑕膏
同埋 嘔心情侣&肥X 我完全唔知乜黎
班客鍾意用kol 而佢地睇中嘅係kol背後班followers 唔係kol本人 其實又唔太關PR事 係個客取向如何

正如我想落化妝品廣告我搵美容kol 因為佢班followers被設定爲對此類別有興趣

二嚟佢地又平又扺用,比起名人,或TVC,或print ad成本低,效率高。

三嚟如果我個product係網上受眾為主,落電視,落print ad係無用,所以一般搵kol嘅product 都係target俾後生d,你唔見美源髮彩搵kol。

而上面講YouTube 同 google 廣告又係另一樣野,係behavioural ad,啫係根據你平時search/follow乜而放乜廣告俾你,同kol唔一樣。如果你成日見到kol廣告,證明你平時有follow開。你成日見到相機廣告,證明你近排search過。

總結,如果想佢地收皮就係由自己入手,unfollow!唔好search!唔好like!唔好買!唔係大大同人講我唔買就有用。人地落個廣告有view有回響有銷量,點解要聽你意見?大把人buy,kol大把人follow。

你唔想俾錢kol賺就唔好成為kol搵錢工具-> followers

我認為呢個先係話俾個客知,受眾唔buy,無人睇無回響落嚟做乜?正如TVB少收視,廣告商亦落少咗廣告。

但我認為,香港人係無質素去罷買,罷睇,罷follow呢班人同呢d品牌。Lancome事件已經係好好一個例子啦,同樣係loreal group,YSL一出唇膏,d港女就一車車去買。

樓豬就係唔肯unfollow呢
感覺就係又想睇ig啲mk妹或者高質女女j圖
但佢地又係KOL
搞到張張相都係啲product相
唔係j圖無得j而發惡

所以咪一直唔肯講究竟睇開咩
BY 藍橘子

點解我要養活呢條友?

唉屌 你明唔明人地想講咩

明 但ig kol創作左啲乜
曬幸福?扮靚?

都話你睇開乜野,ig就俾d咩你睇,如果你平時唔係睇開人曬幸福?扮靚?點會睇到呢d人嘅廣告
咁有諗法要KOL
點解唔諗計收港共皮?
欺善怕惡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞