量化/程式交易入門兼學術討論區

295 回覆
73 Like 4 Dislike
market maker 有先天優勢 佢地transaction cost 係低過哂你地全部人
好難係佢手中到搶飯食
再加上香港transaction cost太高 HFT strategy 好難work
學野
一直想玩algo trade但唔知係點起手好
未去到用program trade 最多都係用R做analysis
有無R用家?
冇架,要怪就怪證監會,用埋啲低能手段,就算連ibhk個強制relogin都仲係有bug,但人地ib理撚得你香港呢個市場,到今日都仲未fix好force 2fa入面個bug
Lm
睇我既post
咩BUG 日日自動relogin都冇出過事
你係自己system python api?定quantconnect
python api
咁睇黎都係要自己學寫python
LM 係咪Better Trading廣告時間
真心想交流下 係香港好難搵到一班志同道合既人
身邊個個炒股都係 聽唔知邊講 跟住去買
同個班人討論都哂氣
問個低能問題
你地嘅tick data係邊到買?ib?
個data係成舊csv format定有得api call落python?

俾錢買啦,港交所有
撞手神架,我有啲朋友有啲有有啲冇,而且唔係個個星期都有,間閒中先出事,總之就係證監加完2fa之後嘅事
請問大家d data 點搵返來做backtest?
都係買?
想問下如果剩係開IB 黎拎data
係未先要比10000 USD 開戶
再加每月$130 HKD subscribe數據?
另外每個月係未都要扣多10 USD手續費

新手想試下接觸呢方面
剩係得CS底
好似冇咗最低開戶要求好耐
好 唔該曬
Lm
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞