量化/程式交易入門兼學術討論區

295 回覆
73 Like 4 Dislike
留名
Nevermind
做開it狗,program完全唔係問題

但問題係需要幾多數學底?
或者係我MC唔太通曉,未識做Strategy Rotation同Rebalancing,
用python,幾乎可隨心而做,想到idea就試. 不過MC作為快速入門做Backtest嘅software都十分稱識
Smart beta點至夠Smart, 我諗咗好耐, 請問巴打可以分享所見嗎?
但其他instrument 好多易long 難short
一係就好唔liquid
好難做到market neutral
quantopian點feed hsi data 做backtest
網上好少期指quantopian 教學
zipline 好似可以read csv
睇你自己有幾多時間
如果你已經岀黎做野 番到屋企最多拎到1-2個鐘岀黎 咁樣最好都係學MC 算啦

如果你係一個學生 你可以拎好多時間去學額外野 我會叫你學python
Strategy 呢d要靠自己諗 然後再驗證
在反反覆覆既過程中 可能會發掘到有用既strategy

真係搵到錢既strategy 點會咁易就discloses 比你
數底其實都係year 1 math 夠哂用
好難想像一個spot market 唔liquid 但係derivatives 好liquid (唔計commodities)
你隻underlying 本身唔liquid derivative 都唔會liquid 得去邊
可唔可以講下點 trade by volatility?
lm學野
再補充少少
當你有一個炒hsi 既strategy
無論你用future 定用2800都差唔多既return
兩者都係liquid 同好易long short
睇cfa書 夠comprehensive
提下你
佢要用3.6
記得用conda
Lm
嘩,好勁,好多字母,好高深,留名學野
其實一日你有資金係市場到 一日都會比突發野玩死 同你用咩方法投資無關
個唔想比突發野玩死
最好做好你d risk management
有冇人用MC backtest tick data, 用playback tick by tick, 或者IOG, bar magnifier 都同real time 差好遠
唔知係MC 問題定IB tick data 唔靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞