即影即有貼相 / 集中討論post (14)

995 回覆
16 Like 0 Dislike
膠鏡
出得木機身點解鏡唔做好D
點解唔出wide...
膠鏡WIDE都冇用
我寧願出部SQ10-WIDE
不過一定樣衰兼貴到仆街
你有見過歷來每個POST第一頁嗎?

不過
過去一段時間太忙
你參考下當係

繼續不務正業

不如轉行去淘寶賣帽算把啦
死都唔出70款
有呀
one step 2 咪SX70款
即係i-type囉

泛焦朦朦地唔好咩?

我一早已經感到POLAROID機遲早都係再入歷史

買定架PRINT相機加部HUAWEI P30算鳩數
見到D成像衰到買唔落
話說slr又加價了
FUJI SQ系列囉咁
平 除左SQ6其他冇機會炒相

或者
真係要慢慢接受PRINT相哩樣野
第日個POST要轉去電話台(定係叫手机台?)
Print相外遊係有好處既
不過實實在在有張相咁影出黎好難比美
咁樣"即影即有"個範圍就好廣泛
分分鐘幾年後真係去左手机台POST
好難再以相機論相機
感覺係個TREND係慢慢數碼化

除非FUJI之後新機多用玻璃鏡
咁我覺得成個TREND會冇咁明顯
岩岩入手左 onestep+
想問大家多數係邊到買相紙?
你講MINT SLR670?
yes
想買好多年
但有部70又無事無幹
無理由入部新
其實冇關係 買左就影

人生無常
趁自己行得走得
能力覺得可以就做
好耐冇上嚟
純粹想講去完呢次旅行我決定退會寶記
影唔掂 冇錢繼續交學費
但又影得幾好
真係掌握得唔錯

BTW 寶退富進
嫌阻定(我仲有菲林機)今次旅行棄左one step 2
問fd借左部sx70 sonar咋
影咗2盒都係得嗰2 3張似樣 真係玩到攰
俾寶記玩我玩到攰
富賤幫到你

SX-70 SONAR應該唔難玩呀
我都係出SONAR多過出對焦SX-70

近期富賤WIDE同四方多
因為本身有堆600係到 所以影嗰陣又要就
係丫影富賤開心好多 平d又穩定d
而家四方機未有心水(港女睇樣 性能部部差唔多架啦)
寶記影到懷疑人生 點解要貼錢買難受?係愛定係責任?
咁我成手有8成寶記機

仲有SPECTRA
已為冇film準備好鋪塵

FUJI機其實架架差唔多
反而冇意慾要儲
一架夠用就得

100,200,MINI幾部,SQ10,四方老母,DIANA
FUJI MINI基本上買返來擺

儲同用又唔同玩法我都想買部SLR 690返黎儲(因為套戲⋯⋯)
我岩岩玩寶記嗰陣我記得都係上黎然後你教左我好多野
fuji可能係現有嘅野 唔會想儲
diana fuji如何
嗰陣心動過 但加埋個閃唔太方便咁就放棄鳥
我係想每一部都用 次次唔同

但古董機有個問題
你撚開果架 會記得D SETTING
(例如A機好正常/B機係有少少OVER.....
得一架當然冇咁問題啦)
你有10架SX-70 邊鬼度記得?

SPECTRA更加唔洗講
其實我鍾意SPECTRA機
唯一唔好係焦距長左D
(所以後來又買PROCAM 焦距略短 GOOGLE搵到的)
SPECTRA宜家一野收我皮
唔通三幾舊水求人要咩?
唔儲都變左做儲

FUJI架架差唔多 (其實寶記一樣 情意結)
DIANA膠機膠鏡勿認真 (玻璃鏡果架可能好少少)
我有MINI菲林BACK 咁耐都係影過兩三盒

FUJI WIDE囉
SQ10都有玩不過PRINT相不在討論範圍所以冇講
SQ6 我覺得方便又符合攝影個意義

我宜家通常一菲林機一WIDE一SQ
拎多塊電話咁薄LED燈就起行
(閃乜鬼燈丫宜家 時代唔同左)

寶記正副廠即棄閃光燈我成堆

要怨就怨寶記好地地賣俾條歐洲富二代
有感寶麗來3年內收皮
永久收皮

希望我係燒山 燈長佢條命

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞