即影即有貼相 / 集中討論post (14)

995 回覆
16 Like 0 Dislike
如果係用黎朋友聚會合照
巴打您會建議買sq6定10?
玻璃鏡,比Lomo Wide仲有誠意
但好脆弱,皮脆骨脆,撞大力少少會散
多謝巴打教學
啱啱去做左少少功課 基本上最大優點係可以一機同時用mini+square 相紙+功能多
不過想問下伸出黎果個鏡頭 會唔會好易撞到之後就壞🤔
如果同朋友間影下合照 巴打你會最推介邊部?
lomo sq?
上面巴打介紹嘅sq6 諗唔諗得過(見佢鏡頭唔洗伸出黎)
大部份人揀lomo sq因為外觀,如果唔適合你揀sq6玩下自拍都好夠
SQ6 堅持菲林攝影
SQ10 食飯相係數碼方便大家SEND返(SQ10冇WIFI要拎咭出來過相)

其實兩架都平
不過以本POST菲林攝精神
我支持用SQ6

利申持有SQ10冇SQ6
老母個樣係咁 老母又煩
但老母其實幾好玩
(缺點係 -EV 方面老母比較弱)

新寶麗來 ONE STEP 2 靚係因為前人智慧
後人拾人牙慧
個人覺得 ONE STEP 我會寧願玩古董果D
其實古董ONE STEP都未到 40 年機 OK 丫
Lomo square咁型都少少醜
多謝巴打指點
頭先去爬左陣文
簡單黎講sq6就係好似mini咁 一影就出
sq10比較似可以print相既數碼機
如果純粹用影出黎(print出黎)嘅成品黎計
有無話邊部靚d? 定一樣?
ps我唔係喺香港住
10貴過6 只係30usd 所以價錢方面無乜問題
印相無所謂
姐係sq6同10 出黎成像係一樣?
唔一樣
你估下sq10既sensor有幾大
咁我再去研究下個規格先
sq10 fixed左2.4光圈
sq6 12.6光圈
講真有心影下相
又鍾意了解下即影即有
我會介紹SQ6

如果 "只係食飯" 飯聚相
餐廳有幾可夠光
咁梗係SQ10/20 
(留意4人以下否則當你暴動有證據)
收到巴打
不過暫時人在外地 所以還可以
(因為唔好話多過4個人 我依家街都唔敢出)
周圍d人都唔戴口罩
已經決定左買sq6
不過有樣野好奇想請教下
如果想影細相紙(fuji mini 嘅size 可以放銀包)
您會推介邊部?
要求都係一樣 同frd/幫frd影下飯相
要顏色出少少 覺得mini90 d色太沉🤔🤔
RE:
覺得mini90 d色太沉

正係富賤特色 (5毛會員#71341講果D擦鞋仔相顏色)
應該係富賤菲林特色 (對比度比較強)
雖然MINI同SQ6都係"影"出來唔似SQ10/20"印"出來
我覺得色水分別唔會好大

自己覺得富賤MINI機每部分別不大

#其實我都唔知擦鞋仔相係點
明白 因為已經聽巴打您講 入左手部sq6黎玩下
但係因為影square 張相應該放唔入銀包
所以睇緊有無第二部都可以入手
影到細size相(放到銀包)嘅即影
個人鍾意大張D
銀包放得幾多張丫
特別係太多另一半果D
所以我真係用WIDE影食飯相

MINI其實每部個SPEC只係差些少
我自己就唔是好CARE
我諗睇返邊款適合自己就可以
影出來色水應該唔太大分別

SQ6好玩呀 夠光場合或者記得閃光
收到學到野
不過如果硬格要巴打您推介一部影到細相嘅
巴打您會推介邊部
其實真係冇所謂喎
MINI 8 好似好多街貨
收架二手平平地我覺得已夠玩
利申:持有
mini 11就出喎,可以留意下
Mint tl70
Belair 個背推唔到片出黎點整好?
似係推張片出黎個勾短咗
推片勾係金屬都會斷? 試下空轉下睇下有無野卡住又或者早左彈番轉頭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞