即影即有貼相 / 集中討論post (14)

995 回覆
16 Like 0 Dislike
其實望落又無斷過
操作都好似好正常
我仲有另外一隻belair背改咗比第部機用
不過仲有菲林 影哂先可以拆黎對比下發生咩事
各位巴打絲打好,我想問下如果買即影即有相機做禮物有無咩推薦?因為我對依方面真係零知識,我係第一頁見到老母依個牌子,稍微上咗官網睇下,但我都係唔知咩叫好定唔好,或者應該係話啱定唔啱,所以想靠大家俾少少意見
用富士相紙相對經濟 然後部部影出嚟差不多 所以都係筆直外型做人
送禮嘅話更加係外型行先你問我
其實SLR 680同690 實際分別喺邊

上網睇話690係base on 680 做嘅日產model, 先進d, 係機皇之皇

但係680係襟玩實淨好多

但690 邊度好過680 就冇講

同埋咩價位先合理

仲有680好似有兩隻樣? sonar 左邊 淨偽寫polaroid 一款係寫埋slr680
同埋SX-70 SONAR 版都幾平 其實好唔好用?
用咩相紙同部機有無咩關係?有無話剩係咩牌子嘅機先可以用某啲相紙
咩相紙咩機嗰d #1 有詳細解釋 可以參考返
好,謝謝
勸世文
非專業相機玩家唔好買Lomography square
買左Lomography square 都一排, 始終都玩唔好
10張入面, 得1,2張係見得人
我遇到square 既問題如下,
1. viewfinder 同影到既影像差成張相紙咁遠
2. 測光唔準 (即影即有相機都有既問題, 不過square 好似更嚴重?)
3. 對焦唔準 (square 獨有問題...?)

以三樣野加埋一齊真係想死, 是但中一樣野張相都係死....
個viewfinder我對左超耐都係唔識對
測光就算...反正基本上即影即有相機都係咁上下
Square 既對焦係手動調, 基本上係近既object 我都對唔到咁濟, 可能我距離感太差

Square 有咩好?
fuji mini 同square 都影到
無限double exposure 好玩, 無限長exposure <--都唔係太多即影即有相機有, 影夜景好有用
remote 超級好用
viewfinder唔洗電都用得 (應該大部份即影即有相機都得)

除非你對肉眼測距離, 超遠旁軸視差 (即影即有容錯率好低...)好有信心, 如果唔係真係唔好買
1 只要無反光板既機都會出現
2 LOMO好多機都真係差少少,要用得多先知道部機既脾氣
3 覺得無咩問題

不過老實講,覺得SQ6影出黎靚D
想問巴打們點將d相變返電子檔
用scanner定就咁手機影返算
Scanner
正積極考慮入手sq6
正積極考慮入手sq6
我都想入手 見旺角賣$700
我就係見佢平
又鍾意富賤多過老母
暫時富士紙正方機黎講富賤嗰d實用d都係
個人覺得個Bellow 阻定 然後diana又太大舊仲要另加閃
呢幾日突然咁多人留言
Diana太多配件了
老母啲機都好大舊
我有老母Wide機 都ok嘅
應該同300差唔多大
唔鐘意太多配件
Instax share sp3好唔好用 雖然唔係即影即有
>>但690 邊度好過680 就冇講
有間台北嘅攝影CAFE解過我聽6我唔記得左原因係咩
買680好過690
人地話

利申:冇
好用

sonar係80年代機
修正左好多當然sx-70嘅bug
而且機身亦比較紮實
(先決係你冇跌佢落地)

當然sonar都有佢嘅問題
3.25呎問題
(即死sonar)
利申:持有,亦親手成功整過兩次3.25呎
睇下對方咩人咩性格會唔會用即影即有先再諗都未遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞