即影即有貼相 / 集中討論post (14)

995 回覆
16 Like 0 Dislike
客觀描述
希望買完菲林有人PO下相就好嘞
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

https://petitions.whitehouse.gov/petition/appeal-add-genuine-dual-universal-suffrage-hong-kong-part-phase-2-agreement-between-us-and-china
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

而家美帝要求強国簽左第二階段先撤關稅
所以強国一定要被迫情況下同美帝簽協議
香港要搭順風車

另外, 所羅門聯署:

https://petitions.whitehouse.gov/petition/beijing-2022-winter-olympics-corporate-sponsors-dont-deserve-tax-benefits-so-dont-help-them-fund-ccp-propaganda-again
應該好多,菲林俾人掃哂,即影未賣過咁
不過好遠下
真係要特登過去
我已經閒日中午特登去,都無哂,同時間仲有唔少人去。真係多咗人玩菲林
好複雜,,,,
起碼我冇金
Think outside the film
想開下眼界
利申 得3部寶記機
其實架架差唔多

新手玩古董機我就通常會叫玩後期D機種
正如IPHONE一樣
新一代係修正好多上一代原有嘅問題
後期D機又易用 相對亦冇咁易壞
起碼拎上手會比較有把握
咁先至有信心睇自己興趣想唔想繼續深入玩

一來就一代SX-70
出街先壞 唔出相
搵邊個求救?

一般人興趣係影相唔是整機呀嘛

正如佢都係ENJOY燒烤
唔係ENJOY個燒烤架點整返好
邊到會揾到二手SX-70
定依到有冇人放
網上好多啦
香港外國都有
有買貴冇買錯

(留意醫悲宜家設定係"中國香港" 如果賣家將貨物先寄入所謂"中國",有機會需要俾中囯關稅)

新手想入坑買部Polaroid
睇緊 one step2 同埋 sx70
個人偏向sx70多d 想問下邊到會搵到
同埋其實兩部有d咩分別
賣俾你果個冇教你用
定係佢KEEP住滾你買菲林?

你追少少POST都應該唔難發現SX-70並非完全如你所講
唔通七十年代D人習慣左炒相都照買果架相機?

BTW 40蚊一張
320蚊一盒菲林
我應該快D識你
我過期未過期收埋差唔多30盒
室內唔夠光,落閃光燈就ok
我部sx70係ebay買~100USD連運,壞壞地係香港整過
one step2用新技術重新整部機, 好似包埋usb充電同timer,未玩過唔知,但新入可以一戰
One Step 2
用600菲林ISO640
(I-TYPE果種冇電平十幾蚊一盒)
泛焦
USB叉電

SX-70 (不論係摺機定係固定機體)
用SX-70菲林ISO160
人手對焦/聲納對焦/估焦/泛焦 (視乎型號而定)
菲林本身有電 冇菲林就冇電

邊到搵?
網上,本地外國都有
(上面提過:宜家我地哩度ebay定義為中囯香港。如果ebay買,賣家寄去中囯嘅香港,對方先將物件寄入中囯先再"出口"香港,你有機會要俾中囯關稅。留意返)
欠巴出沒 
搞清楚曝光三角既就唔會有呢個問題
Iso120影室內無閃
快門緊係慢啦 又無石膏手就自然鬆郁蒙
Hapi shooting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞