即影即有貼相 / 集中討論post (14)

995 回覆
16 Like 0 Dislike
唔係cancel左咩?
定係新project黎?
真係新project
但點解唔做square?
Size應該剛剛好
Wide呢
可惜自己部c330壞到無心機再整
加上又唔再淘仔
估唔到M42 Mount嗰mini背成功集資,台仔之前個SQ背衰啲咩
我有整架, 唔靚之嘛~ 太巨拎住舊磚咁周圍走好顯眼
其實佢個sample 相都有黑邊~ SQ 背的話會突出外型唔靚, 當然mini 尺寸細會唔夠爽
但新機種(無論大廠定係眾籌)好似都係MINI多
可能整果種只係就個"度"而整?

出面宜家係流行咩"度"呢真係?
(我諗應該係四方卦)
食唔晒相紙話係機身後壁有遮擋,要自己磨薄,如果唔係哈蘇用sq背都會有黑邊
應該無乜人會捨得破壞性磨哈蘇機身背板吧… 除非有屍體機合成
睇張設計圖, 佢個back 出片位咁後, 然後用adapter 升高咗個viewfinder, 如果中間沒矯正鏡片應該就不能無限遠... 所以叫個產品叫 Portrait ? 另外佢D sample 相, 近拍係微/無黑邊的, 係去到某個距離個黑邊先出黎
https://www.kickstarter.com/projects/escura/hasselback-portrait-when-classic-meets-modern

所以呢個設計,如果用80mm鏡,只能做到近攝到影小半身嘅距離,全身都有難度
所以佢D sample 相好古惑, 最遠都是坐姿相同近拍小品。哈蘇本身個尺寸好緊湊, 要加instax 背個壓片滾軸好易頂住機背, 而且個背前後左右都會闊過部哈蘇坐唔平, 擺部機係枱面會好驚
有古惑唔意外,不過唔明點解佢升高對焦屏都唔攞盡整sq背
繼續坐等欠大整新機
佢個FAQ 有提到點解用 mini: 平D, 有黑白相紙, Square 左右有黑邊 (但mini 上下都有黑邊喎咪一樣...)

其實玩得哈蘇又點會介意mini 同 square 個少少價差呢... 但認同用黑白相紙條黑邊會無咁顯眼就真既

https://www.kickstarter.com/projects/escura/hasselback-portrait-when-classic-meets-modern/faqs
square 相紙都有黑色...希望佢拋完磚會有其它人繼續改
係喎仲未試過sq 黑白… 其實大陸都有人改過sq 背仲係全不銹鋼back 有無限遠,不過極貴(>5K)同埋有黑邊, 問過原po要無黑邊就一定要改機身,而機身背板同反光板和遮光簾連埋一齊,要改真係要膽大心細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞