[選項][武俠][長篇] 路仔 穿越到武俠世界 (17)

1001 回覆
24 Like 5 Dislike
大家識做啦
想繼續有故睇就咪搵返把鳩劍

Btw
男人老狗真係用乜撚嘢軟劍
拎碌樹龫扮重劍都好過佢
軟劍先襯路叔呢d 30歲廢中
唔通把劍係蘇氏工匠到
唔理啦
乖乖地學用袖劍(筆)啦

Nothing is true, Everything is permitted.
劇情都幾曲折離奇,三房師父離開咗書之後,輪到主角加入,仲要俾人軟禁都咁好招呼
墨瑯唔教就比佢見識下咩叫無招勝有招
墨瑯應該好快就會做9路叔

一講起赤蒼 路叔個反應已經好明顯反映路叔係扮唔知
再加上教暗器果陣發現路叔唔識運功
可能依家只係拖到羽墨最好抽既天長老番黎打9路叔
c
冇睇成日 多左百幾個留言咁多
B
咁要先下手為強
B
大家好吹得 好事黎 最鍾意睇大家傾劇情

不過短故變長故 主要係我寫大左個世界觀先搞成咁
c
第n次樓主是否看更論證大會
仲有冇新女出啊樓主
btw我係迷霜黨
應該有 睇大家投票
咁多女女 好有以前追既另一個武俠故feel正啊喂 不過我成日覺得d幫派掌門除左武豪其他都武功都麻麻 咩鐵無心 萬劍門掌門 莫雲 感覺上淨係冷血呢d一線尾都可以輕鬆對付佢地

同埋我覺得樓主可以寫多d路叔點樣將冷血既反手劍同九劍一齊用一齊配合 唔係就好似學完招最勁既技 其他既就扔一二邊
大長篇又如何,你肯寫我哋就肯睇
btw圖文無關
其實我鍾意睇武俠小說 但實際上無試過落筆寫
所以巴打睇到其他武俠故既Feel我都好安慰

btw 劇情上 其實萬劍同絕扇都係走緊下坡既門派 特別係萬劍
至於絕扇莫雲個戰力真係無乜機會show出黎
鐵叔就係半隱世門派 基本上打起上黎都好難講誰勝誰負
我覺得只係因為四大名捕出手機會多 大家會特別睇得出佢地實力

至於反手劍+九劍 後面會再寫
而家得招破箭式 玩唔出咩花樣
呢個故我個構思都去到最後一兩章
基本上 我分左 轉世篇>記憶篇>初入明國>四大名捕>真武篇>羽墨篇(1)>羽墨篇(2)> 未寫到唔爆既結局篇(1) (2)
而家係去到羽墨篇(2)架啦

大家放心 樓主無能力寫到變有生之年系列
而且我心中都有一個異世界同一個現代科幻故想寫
同時寫兩個故未必做得到 所以一定係完左呢個再寫
反手九劍
攻自己破綻
開頭主要諗左故事背景(明唐兩國平行世界既setting)
再加人物諗左路仔初遇個堆人 路仔 如意 如意老豆 鐵無心
去到大理都有諗好晒

到中段就開始諗唐明兩國個背景 之後先開始擴大返世界觀
同埋因為對立面 有不良人 唐門 所以對返三門一院同神侯府
基本上中後段都係寫一章諗一段咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞