[10月新番] Fate/Grand Order 絕對魔獸戰線巴比倫尼亞 [2] - Viu先行又無字幕睇

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
話時話 爺爺講野個段我都硬係覺得下句會係 我係言峰綺禮
搭單講 型月世界其中一個頂點應該係空之境界既根源式 可以開根源GM權能改寫世界 但係從來唔會咁做
睇d設定,淨講對打,根源式拎長刀好似只係同到平均水準從者打防御戰
用根源權能唔會俾蓋亞修正?
同埋唔洗好似切嗣咁,要知道實行方法先做到想做嘅事? 用魔法之類

睇語境應該係下面個翻譯啱?youtube d 英文sub都係咁翻
尼個game bgm
一直都快
見過有個講法幾好 根源式拎刀打就係GM開account陪你玩 根源式用權能就係用GM權限 根本連玩都唔洗玩
因為根源式本身變相就係根源既化身 而根源權能比星球既蓋亞更高一級 所以應該根源權能更大
不過根源式都講明佢只係觀察者 唔會干涉
根源係一切,蓋亞連地球都管唔哂,級數差好遠
唔知根源式改到幾多野,不過DELETE從者一定得
同埋打防禦戰好似係短刀式
弁慶寶具被消失
愉悅吧beast
有幾個問題想問

1, 安娜同戈爾貢同一時空出現係因為金閃召佢出嚟?金閃又係咪男主servant?

2, 安娜唔係同戈爾貢攬炒?點解最後又變咗戈爾貢形態出現?

3, 梅林係邊個時代?點解本尊會去到金閃神代?

4, 係咪我錯覺?佢哋一出完大絕(寶具?)就歸西?eg: 今集金固

戈爾貢又冇交代最後點
1. 安娜係世界召喚佢出嚟,而賢王閃係活人
2. 係攬炒咗
然後安娜以戈爾貢形態再被世界召喚 (唔肯定)
3. 就亞瑟王時代,本尊因為一直宅喺Avalon,而 Avalon 喺世界裡側,唔受時間影響,所以可以直接行去打提媽嗰度
4. 金固其實係遊戲入面變咗天之鎖,綁住提媽一段時間之後,就被提媽成功爭脫咗,成把鎖碎哂
基本上放完寶具係唔會歸西 (某自爆弓除外),只不過好多時放完寶具都會耗盡大量魔力,如果太低魔唔夠去維持現界,從者就會消失
1. 安娜係聖杯/抑止力召喚,戈爾貢係其他人召喚
金閃係嗰個時代嘅人,唔係主角嘅servant

2. 遊戲都冇寫(可能我唔記得),係突然彈出黎

3. 梅林身處Avalon,係冇時間概念,加埋佢有單獨出現嘅能力,都本上佢係老屈自己嘅出現同存在

4. 有時係靈基破損,所以消失,通常都係放完大技就會自爆,用盡所有魔力咁就收皮
唔該上面兩位
但其他神唔係都係屬於嗰個時代即係未死?
點解又做到男主servant?
凜G同凜B係班巫師召
羽蛇神就無講點黎
男主有令咒咪可以做電池囉
特異點
閃閃=巴比倫神代結束
Servant 要現界就要魔力,通常魔力一係自給自足( caster) , 一係就靠人/聖杯,所以先要master/ 工房/ 物品去維持魔力嘅提供

啲神係被召喚出嚟,金閃個世界係人與神分別嘅世界,所以已經冇咩神嘅存在

做servant 同結婚一樣,兩邊都ok就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞