[10月新番] Fate/Grand Order 絕對魔獸戰線巴比倫尼亞 [2] - Viu先行又無字幕睇

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
對方唔用寶就咁打
巴姊死得好快
式同藤乃應該點計 一個直死眼 一個最強物理魔眼+千里眼
根源式應該頂到下 兩儀會被秒 藤乃唔入流
根源式照道理無解? 因為連聖杯都唔洗直接access根源

但係永遠唔出手咁解

Hf 神父打贏assassin都係靠黑泥
雖然講明四戰神父>巴姐>五戰神父
但始終同一個人,觀念都仲有嘅,五戰神父實力唔會弱化得太誇
真英靈應該冇人夠打
從者先有得講下
根源式的實力設定是非常非常混亂的。

在最開始,按照蘑菇的說法,根源式的實力相當於擁有B級寶具的從者的平均水平的實力(以FGO為標準的話,擁有B級寶具的從者最多集中在四星從者中)。

然而到了《MBAA》中,根源式卻上升到了和愛爾奎特同級的存在。(《MA》系列有蘑菇的參與,所以這個設定肯定是得到了蘑菇的認可的)

而《Extra》中更是作為隱藏BOSS登場,在主角們遇見她之前,已經完成了距離「從者百人斬」還差一步之遙(也就是已經斬了99名從者)的逆天戰績。

不知道是不是蘑菇也覺得有點玩過頭了,有點反省了……總之,到了《FGO》中,兩儀式的表現變得收斂了不少。原本相當於擁有B級寶具的從者的平均水平的實力,而《FGO》中B級寶具的從者多集中於四星,考慮到根源式從活著的肉身人類變成了具有靈體的從者這一點,把根源式(劍階兩儀式)設定為五星似乎也是合情合理。不過這也只是停留在遊戲性能上的設定而已,而在劇情上,並沒有明確說過根源式的實力究竟如何。

總之,兩儀式的實力定位一直搖擺不定,恐怕至今蘑菇仍然在摸索中。個人認為這也反映了兩儀式這個角色有多麼受到蘑菇的重視。
有冇玩game嘅講下點為之 主神(唔係主神級實力)
搵唔到繁體討論
睇知乎 有d話希臘神係,羽蛇神係
但又d又話日文嘅主神=神王,即係得宙斯係主神?
提媽創世神又算唔算
本土神 母神又係咩
神話體系最大/最出名?
羽蛇係中南美主神
北歐計奧丁
希臘計宙斯唔計佢老豆
講左等於冇講
有class 就唔係完整
唔分清楚英靈從者點討論 咁都叫冇講
根源式如果用根源權能會點?
分得咁清
你咪講個冇class 嘅英靈羅
英靈或從者比現代人強係因為有信仰傳說buff?

另外有無講過寶具係邊度黎, 神代個陣可能係神打造, 但有堆英靈都唔係神代時期, 咁又係靠傳說由英靈殿創造出黎?
1)活人無法接觸靈體 基本從者靈體化唔洗理你
2)寶具解釋出面詳細d,基本上都由人幻想出去
今集最大爆點
幼馬戰角?
本身都知兩個家姐係比阿妹殺左,
無為意原來係食左

d new type真係好樣衰,
由game到而家都覺得第7特實力好懸殊⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞