LIHKG 箍牙集中討論區 19

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
super class i
係呀
我好似要去到個treatment後期先拆得
即係差唔多帶2年
有照X-ray 話會影響前面隻大牙
想搵元朗鄧景x 要排到4月
我聽到醫生話我大牙未排直
所以仲未可以整模 戴果舊野
完全唔想戴果舊野
咁你記得食完野要清潔埋果條桿 醫生話可能啲碎屑會攝係隙度
想問dr.smile箍牙好無 見佢好平
我琴日去左趙創波consult
我諗住COOL隱適美
費用$44000 大概兩年左右
但我唔記得問佢固定器係幾錢
有冇係趙創波度COOL過既人可以SHARE下
Retainer應該係包埋
其實44000呢個價係咪都唔算太高
唔會,個post好多巴絲都講趙創波、一定係明星級數的醫生

普通牙醫都至少四萬起跳
唔該曬你
你可以睇下#704 #721
睇你個case複唔複雜
同埋係咪有啲要求 例如嘴突想收入啲
我醫生話我遲下都要
已經驚緊
只能夠講模擬動畫結果係會忽視生理結構同骨質等實際限制

箍完有冇番下巴都要等醫生親身評估過先知
剝牙好普遍 起碼6成案例都係透過剝牙達至較理想效果

通常現代人口腔骨量小牙量多 咁就會逼到哨牙而嘴凸

如果啲牙本身較整齊 門牙又唔哨 只係嘴凸既話就證明係骨頭生長問題

咁無論邊種情況都好 剝左牙就會多左空間比你縮入去 改善嘴凸

剝牙矯正對於外觀係利多過弊既 但因為每個人本身既條件唔一樣 亦會有機會剝牙矯正導致臉部凹陷或者門牙內傾

所以都係等牙醫判斷Invisalign專門店我就冇咩研究
今日上咗箍了
又唔係好痛 只係有啲酸軟 咬唔到嘢
想問下箍緊牙果陣 係咪會更加咀突
我已經好咀突 驚箍果陣合唔埋個嘴咁柒
醫生通常要你問到先會講多啲既 你list曬啲問題出黎逐條問佢 佢都會耐心解答你

你有冇照X-ray?要照左先睇得清楚你牙根長度、牙槽骨厚度等要考慮既條件

如果照左 醫生話唔嚴重既 至少冇提過正顎手術 咁你都唔洗太擔心 骨頭問題方面 都係睇嚴重程度 輕微至中等都會睇到有改善 唔會冇分別既 達唔達到你心中要求就難講啲 牙醫多數都話唔會完美

你consult既係普通科定專科?兩者對case既複雜概念未必一樣 可能普通科覺得難既 專科已經見慣見熟 普通科以為易既 專科又覺得有啲複雜 建議普通科同專科都consult過先決定

Invisalign同其他箍牙方式一樣都係唔同醫生有唔同效果 牙醫依然係要針對你既問題情況設計左方案先send上去Invisalign公司整牙套既 而每位牙醫都有唔同諗法

如果要選擇好多客既牙醫 就要做好等得耐、覆診難約時間、醫生冇充足時間仔細幫你睇既準備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞