LIHKG 箍牙集中討論區 19

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
隱箍應該無適應問題
專科公價6萬左右
我25先嚟箍 無問題
我consult過既普通科4萬起,專科就6萬起

如果想專科所有野加埋唔超過6萬就真係有難度,選擇十分局限

你budget幾多?只要比得起首期,總數貴啲其實應付到
e.g. 總數$65000,首期都係$25000,分期$1000/月

見你有啲要求,應該唔止要求整齊咁簡單,所以唔太建議搵普通科
啱啱打左去 佢啲booking太爆
約consult最快都要二月中
絲打我見你之前都有講話流牙血
你有無同醫生講 點答你
會不會係牙根郁太快
想問下係邊間箍同幾錢
首期20000俾得到
係驚尾數太大或者每個月要俾2000太貴
又覺得普通科同專科價錢爭咁遠,效果係咪一定都爭好遠
如果唔太大就覺得專科好貴啦
想問你係咪poly學生所以有得平?
非poly學生有無優惠?
我以前係b&j睇開牙 覺得幾好 因為老母係教職員有優惠 唔係嘅話實在太貴
hku都得,但實際係睇醫生開價(我問過櫃檯職員)

btw建議就近搵左間普通科問下價先
唔係hku又唔係poly係咪無啦
普通科都係40000未計剝牙
consultation唔係poly ku都係100?
打去問姑娘

四萬包咩先
其實有冇需要買水牙線
剝小臼齒
其他都唔係太包,都係睇醫生
巴打搵dr.mok?箍左幾耐?之前有無consult過其他?
咁個價睇落比一般普通科(係連登post)為高左少少,傳統鋼箍的話

係,差唔多三個月,冇搵過其他一黎普通科太多唔知點揀好二黎專科既話我就揀左學校refer個啲就算,因為呢度討論都係集中某幾個專科,booking 又好似好full咁

之前流少量、一兩滴、無同醫生講
昨日開始到今日刷牙都有流
睇多幾日先
我箍隱形唔痛
係會酸軟下、但整體唔痛
普通科同專科價錢相差大主要係因為牙齒矯正學係一門專業領域,佢地讀完5年牙科畢業之後仲要學習同培訓合計6年先符合專業資格

因為全港牙醫入面得3-4%左右具牙齒矯正專科資格,人數太少,供不應求,所以唔嚴重既都可以交比普通科做

專科除左睇整排牙齒,仲要考慮頜骨、面部輪廓、咬合同整體功能,普通科就未必有呢啲知識同經驗

其實好多人都唔知普通科同專科既分別,例如我身邊既人就只會覺得有咁平揀咁平,連有專科都唔知

下面個網址係一位香港牙齒矯正專科醫生既Q&A,一般問題都有解答,可以睇睇
https://www.healthymatters.com.hk/zh/your-orthodontic-care-options-in-hong-kong/
你本身用開牙線,又唔覺得箍緊牙果陣用牙線麻煩既話,就冇太大需要

冇用開牙線,上左箍之後更加唔想學既話就需要喇
少少完美主義想箍靚啲,專科所有加埋唔超6萬都可接受
岑美恩好似會箍得完美但係好貴,起價5萬8未包其他
b&j dr.mok同dr.cooke好似幾好,我見樓上話學生有平,非poly學生有無平?同埋佢地價位幾多?
仲有梁苑莊好似幾好好細心,都係5萬幾起跳,有無人箍過?價位大概幾多?
定係我budget只能搵返普通科?
因為我預左起碼剝2隻智慧齒
我consult過既普通科4萬起,專科就6萬起

如果想專科所有野加埋唔超過6萬就真係有難度,選擇十分局限

你budget幾多?只要比得起首期,總數貴啲其實應付到
e.g. 總數$65000,首期都係$25000,分期$1000/月

見你有啲要求,應該唔止要求整齊咁簡單,所以唔太建議搵普通科
首期20000俾得到
係驚尾數太大或者每個月要俾2000太貴
又覺得普通科同專科價錢爭咁遠,效果係咪一定都爭好遠
如果唔太大就覺得專科好貴啦
普通科同專科價錢相差大主要係因為牙齒矯正學係一門專業領域,佢地讀完5年牙科畢業之後仲要學習同培訓6年先符合專業資格

因為全港牙醫入面得3-4%左右具牙齒矯正專科資格,人數太少,供不應求,所以唔嚴重既都可以交比普通科做

專科除左睇整排牙齒,仲要考慮頜骨、面部輪廓、咬合同整體功能,普通科就未必有呢啲知識同經驗

其實好多人都唔知普通科同專科既分別,例如我身邊既人就只會覺得有咁平揀咁平,連有專科都唔知

下面個網址係一位香港牙齒矯正專科醫生既Q&A,一般問題都有解答,可以睇睇
https://www.healthymatters.com.hk/zh/your-orthodontic-care-options-in-hong-kong/
有!!!你追故追下我、我貼過我整牙的過程

而家收緊牙縫
剝智慧齒痛唔痛?
利申好驚痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞