[ 26 ] 考緊26?你問我答!(3)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
Yes 一波靜係起步
早啲上多啲時間預備入灣
我10月尾補 強制4月9考
多謝咁多位chingching,今日上第二堂強制上波落波總算可以做下,雖然步驟仲未做得好岩成日搞到好嘈或者唔夠力,今日無跌車不過仲係死唔少火,急煞一時得一時唔得

你地點避免一緊張就步驟亂,同埋一緊張就成日半鬆離合器揸車?
唔該巴打如果轉唔切可唔可以出灣即轉?
多謝咁多位chingching,今日上第二堂強制上波落波總算可以做下,雖然步驟仲未做得好岩成日搞到好嘈或者唔夠力,
》》我雖然都仲係新手,但印象中好嘈,好似係因為你轉波無收油。 記得上波既步驟係夠速度,右手收左油,左手快拉離合器,上波,跟住放離合器同加油。 唔夠力的話,試下拖慢左加車差唔多到先拉離合器落一波準備停。 (如果有錯/補充,請其他師兄指正)

今日無跌車不過仲係死唔少火,急煞一時得一時唔得
》》有無多的尾煞加少少頭煞咁停部車? 急煞唔難,要相信一定停到。

你地點避免一緊張就步驟亂,同埋一緊張就成日半鬆離合器揸車?
》》練習,沒有其他。呢的算係肌肉既記憶訓練。
嘈就踢上一粒,唔夠力就踩落一粒

急停前用力夾緊油缸,前後煞比例大概7比3。千其唔好齋用後煞,輕則響胎重則派車

電單車係 skill based,多練習啦
聽落有啲難咁啵
今日考強制,緊張
等你報喜
Pass jor
恭喜,考邊間?
不停重複練 練到有muscle memory
不過我都有呢個壞習慣成日拉離合
呢層唔知呀 但最好練到一黎就上啦 好簡單姐 開完車俾少少油再上
Btw我都想問下
如果行緊3波 就黎過燈位 你地會唔會落返2波先廢事突然轉燈?
如果2波想停車係咪應該減速落1波放埋離合先可以再拉離合停車?
我成日偷雞咁2波行緊減速同時拉離合踩一波唔放返就煞停架車
沙駕
二月路試,就黎上堂唔知考前會練幾多堂
有無沙田區學牌出左車?
正常就定速過燈位 但如果知道盞燈綠左一段時間差唔多轉,就早D落定2波隨時準備1波停車

臨停定先拿離合落1波再停車冇問題
路試排到幾時?
天荒地老囉
報完名得個等字
一個月前沙駕同我講重考要排到9月 所以想了解下苦況 
我教車師傅幫我搞緊囉
我諗都要六月尾
路試都係跟沙駕?
不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞