[ 26 ] 考緊26?你問我答!(3)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
好驚老強
考前5日先有時間補堂
好大壓力
上完第一堂強制個個轉到波我連開車停車都有麻煩,點算好實炒硬啦
個個都會,唔使擔心,唔熟就比錢練習多啲。

有46牌會容易理解電單車操作。

開車唔好咁快比油,慢慢鬆極力子等佢溜郁先扭油,漸進地比。數5下比2波。

想停車前,先踩尾制,架車好似人行咁慢,拉極力子,踩1波,數3下,輕輕拉頭制停。

唔好咁大力同快拉制,停車會好chok,隔夜飯都嘔出來。

千其唔好望錶板揸車,你係應該望住前面,望鏡揸車。
煞車到底應該拉左極力子先煞定係煞到差唔多停先拉極力子?
上波極力子係咪快放就得?
落波係唔係要煞一煞車先落?
隻腳一係就放唔到上/落枝波棍,一係就成日踢唔到上波/踩落波,點算好?
架車慢其實係咪前煞就夠?

一次過好多問題,不過希望解答到,聽日就上第二堂,又話要學上落斜,已經怕到上心口,我連轉波都未得
有冇準備考掃桿埔既朋友?
煞車到底應該拉左極力子先煞定係煞到差唔多停先拉極力子? 
> 用頭尾制減慢車速,臨停車先拉極力止,落1波停車

上波極力子係咪快放就得?
> 補油就快放,唔補就慢放

落波係唔係要煞一煞車先落?
> 唔係一定,只要速度配合 (即係夠慢) 就可以落波。唔夠慢落波又唔補油,架車會chok

隻腳一係就放唔到上/落枝波棍,一係就成日踢唔到上波/踩落波,點算好?
> 多練習

架車慢其實係咪前煞就夠?
> 前或後煞都得
5月考
上哂強制堂 第二堂開始冇再死火
模擬考試果啲全部都做得好好 阿sir都話唔洗補堂
20號考 而家都開始緊張驚到時衰on9野
真係唔好衰on9野 一衰又等2-3個月

我只係啱啱Pass埋路試其實冇乜資格教人

不過如果唔想跌右腳

停車個陣輕輕微微扭左

你個人就會自動落左腳

重申係微微扭左

同埋後break拖慢架車先好用前break

咁就冇咁易失平衡

祝大家1 take pass
唔該師兄 我開停車絕對冇問題 雖然第一堂到第三堂而家轉彎都未撞過雪糕筒 但我最驚係依樣因為我搵人拍片影自己果陣 過彎基本都冇偷位 好貼啲雪糕筒
咁勁,你磨擦點點把握 我真係極級擔心
ching你有咩強制試心得,睇好似幾熟,唉屌依家三堂好似好少咁,我唔知點樣好,因為第一堂真係好渣,好似係全班最渣果個
我識揸棍波46 易上手啲
第一堂都會去特別搵個磨擦點 第二堂開始都冇咩點搵
我會快放極力子一半 開始比油 跟住再慢慢放另一半
我係新觀駕學 佢果啲新車黎
你坐上架車,著左車,落左腳,右手唔好比油,左手慢慢收放,途中feel到架車會溜前,呢個就係磨擦點。

找磨擦點要練,對慢車平衡係有幫助,架架車的磨擦點有唔同,在平路同斜路的磨擦點都有唔同,要自己試多的
嗰3堂唔可以定論你得唔得,都係要練習,唔得就及早補鐘。

好多人都會考試時發台瘟,練多啲
新車真係爽,比油,極力子都好敏感,係坐得高
強制係考你基本功,所以你只需要專心練熟基本操控就一定合格。唔敢話有咩心得,但以下項目個人認為必須掌握...有咩遺漏請其他師兄補上

坐姿: 腳夾實油缸,手臂要曲,肩要沉,腕要鬆。個人唔放鬆,做乜都會柒下柒下咁

視線: 眼望邊架車就去邊,你望雪糕筒就自然會炒埋雪糕筒。要掌握出彎角度,眼望出口

油門: 控制要細微,要定到油,唔好時大時細。如果每次練車都唔係同一部車,坐上新車時要feel下扭油筒個freeplay有幾大

極力止: 要做到一放就到摩擦點,多練習,手要定,慢慢放

頭尾制: 都要漸進咁落,唔好一下扣到底,臨停要輕輕收少少

最緊要係眼望遠,唔好望錶板呀冇撚用架個錶板
6月頭考路試 打算2月尾開始操車會否太遲
唔遲,反而有心理準備因落雨影響學車和考試
1月考
月尾鴨駕考老強
想請問係咪開車轉第一個灣前已經要上二波?
Same 1月考
利申 2take老強發左台瘟衝唔著燈開始急 第2圈拉盡都衝唔著 煞唔切 頭break太重落左右腳
我平時用開同一架車練習,臨考比人攞左去,臨急用第二架考,極力子又高,最後10秒仲要跌車添,嚇親亞sir, 又要舉手舉腳,check下有無short左。。。

第二次就練多幾架,費事又案件重演
我都係部部都牛肺 頭尾break又唔同鬆緊
考個部咁岩揀左架尾break超弱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞