[ 26 ] 考緊26?你問我答!(3)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
趁雨季未到,去天光道考,快期+補少少鐘都平過元駕
你地學電單車前有無車牌?
我報沙駕最平個plan
馬路上乜都無教過
如果唔係我本身有車牌
根本唔會知要做d咩
10幾年46牌 之後先考26

跟駕院 = 自修 出去搵師傅跟跟手車啦 揸26除左要技術 更加需要求生意識
就算你去考46都係馬路既野乜都無教
純粹46安全d
佢係咪講緊導師堂
駕院精簡我唔記得有冇導師堂
46 起碼堂堂都叫做有個人坐係你隔黎提點下

26 真係自學
精簡少2堂自練 1節深進訓練同模擬考試
係囉 有一堂4粒鍾要上先比出街架麻
點解佢話冇人教
可能得表達得唔好
果堂帶左你出去每條線行一次
係叫有教少少既
我其實想講既係
之後你係馬路遇到既任何野
都無人會話你知點做先係岩
如果本身無車牌真係要無師自通

因為我本身有車牌
想了解下本身無車牌既人係點學
你話完全冇教你咩又唔係 用同一套方法教全世界打八字囉

出街就真係同自學冇分別 鴨仔團 1個師傅跟5個學生 見你唔跌車 就唔會理你
最後係26,其他車款齊哂。
我只係上左4節路線堂,8字靠出面補鐘,導師模擬全部缺席
我跟新觀1對3,其實無野學到,過線又唔會點提,無乜作用。

路試嗰part都係靠total driving的YouTube片先有效。
咁你應該係覺得佢交行貨
講完套方法係點 路線點做 8字用咩方法打
之後就冇理你自己練 咁樣?
方法教咗你 做唔做到係另一回事 26如果唔係有師傅跟住你尾 根本唔會知你手車有冇問題
我個日問 想由a1轉新觀駕 個職員呃鳩間間個期差唔多
一定唔同,由完強制去等路試,A1大約8個月,新觀4個月
路試唔正式係教,只係帶你行一次。

8字就示範左一次,點知跟住落大雨,早左散band。

之後都係靠自己操
只能咁講 駕院d師父唔休做
街師父就調轉 出盡力救 冇計
又咁講,駕院師傅唔太著重路面的處理方法,禮儀,無乜竅門比到你。

私人師傅要靠口碑,教得好就有多啲學生介紹。

你睇到fai sir同自咖遊都有唔少學生喺度,包括我。
用咗幾多年⋯?
果D 轉入呢條路 左邊多死車 右線多小巴之類
做轉線過死車記得小心之類 過唔到就停 過晒先再郁車
你話駕院我都唔明架 佢帶你行一次兩次 見你渣到就冇理過我
咁佢冇教你考試技巧?
剩係帶你行熟條路就算?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞