[ 26 ] 考緊26?你問我答!(3)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
3年
無,係行過條路啫,唔係熟。

不過天光道好少會錯。睇片係有用。
轉場啦,3年夠去齊牌添
即係似足我當年李賤學46考天光肥
果時個師父都係差唔多 仲係係阿伯師父
肥左一次 即轉街排快期 之後自己搵街師
同場見到A1帶住5個行街,一味就串邊個唔得,邊啲車渣,真係唔多似教攻略。

等得的話,索性跟私人師傅考街好過。平啲又好啲。
講返你的問題

1。物體後急速扭軑駛出,話我論盡都係咁講,想扭軚前,要同前面有2個車位以上的距離先好扭,最多2個車位,少個2個就要停左先,再開車扭。

2。太接近物體,同上面講一樣。

3。擰頭要更多。

轉場啦
同你情況差唔多 新觀駕報貴plan但係冇去mock同之後個導師堂
補鐘上你介紹嘅自咖遊 堅有用 教識打斜8 講我行街有咩問題
最後呢兩個禮拜日日都練車 練到嘔
由五月報名 七月過老強 琴日好彩1 take pass
見元駕好少人講 我見佢都排得幾快
係咪冇人元駕? 想知果邊環境如何
你幾多年前去排,話佢快?

呢度啲師兄講緊8月先強制,再等8個月路試喎。

新觀就有機會今年內攪掂。
大家咁話啦,新觀啲時間限得好死,平時日間又無導師堂,否則唔會去出面補鐘。

好彩考咗牌,硬係覺得比兩邊錢唔抵玩。
轉街考吧
我覺得駕院都唔係你地講得咁差, 唔至於咩都唔講唔教
起碼去上堂, 呀sir都會有教下唔好同大車一齊轉彎; 多啲望鏡, 見到後車好快衝緊上黎想爬頭就小心啲由得佢爬, 唔好同人爭; 過死車如果要佔用隔離線, 而有對頭車應該點做呢啲之類
呢啲野都有講個喎
頭兩樣死嘅一係跟車太貼,一係太遲先決定
保持返兩個車位距離,早啲決定cut唔cut

轉線嘅時候, 45度望鏡,開車望左右至小有90度,Cut線個頭要拎多過90度,考試大家做場戲,要學亞視啲戲有咁誇張得咁誇張

私人師傅多數考街,唔係天光道就大球場,元朗真係冇乜聽過有私人師傅教
小心拎頭拎到失平衡
拎頭又無人叫你拎個身,點會失平衡呀
交戲真係好緊要,明明安全嘅都要望多幾下實無衰,考試就係考試,同平時揸係兩回事,所以學牌出車係有好大機會揸壞手勢就係咁解
嗰時考電單車,個冚家剷考官專登跟住喺我左邊盲點位,我左望右望見唔到佢以為甩咗佢,真係要令到過90度先見到佢
有冇人上過教院嗰啲導師堂,佢嗰啲堂有冇用?定係呢度個個都睇片自己操?
呢個好笑,個冚家剷擺到明係考驗緊你
呢啲基本野唔提你都唔好叫師傅啦。

駕院路線本身車流量比街場少,令師傅警覺性低,令考生錯覺易考。但係唔到考牌要求,所以場外補鐘咁好生意就係咁解。駕院自己補鐘幾貴先得,想補就去出面,搏一搏,考到就好彩,考唔到就煲多幾鋪,佢收多你幾次之嘛。
望少次鏡咪肥你囉,佢份report不知幾好寫。
我考個時都有, 會係你左右盲點位行.

利申:1 take
盲位見到佢唔郁得車囉,咁佢之後會點?佢退後?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞