[ 26 ] 考緊26?你問我答!(3)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
睇hkmonkeyrider睇到想學
之前都有睇 但係藍絲 不了
都係睇返魚ball算
我都有睇魚波
魚波高汁好多
啲教學真係有用
鳩up嗰啲都有營養好多
下 原來藍咖 睇少啲算
上左兩堂強制 急煞可以 但轉灣唔得 定唔到油 點搞 傾得太多又訓車 做外傾都無用
定唔到油咪試下用break 咯減慢過,眼唔好望地下,望出口你要去既地方。
就好似踏單車咁,正常係望前面揸。
有無地方可以借車練轉彎啊
想去駕院練又話租車整爛左要賠,上強制已經試過炒左車甩左個倒後鏡
我依家好徬徨唔知點算好,唔練又唔得,練又怕整爛架車,賠唔起,轉彎可能仲有排搞,我依家好灰唔知點算好
佢嚇鳩你姐,見人衝燈炒車都唔洗賠
練多3堂就無問題
真唔真啊佢叫簽份野果陣又講到實牙實齒咁
其實轉個彎都唔掂,練三堂都唔知搞唔搞得掂,我自己已經諗緊係5節定7節
更加唔好講強制試,屌
唔洗咁大壓力wo, 真係唔洗你賠。有d 衰導師嚇你姐,仲有車速又唔會快。你幾時考 係邊考?
我12月31號去沙駕考,依家係最怕最怕轉彎,真係轉極都唔掂,成日好似想跌想跌,一係就望唔好搞到撞野,又會太怕撞右邊野太早扭駄搞到跌車,仲會一緊張就比左油,搞到炒
依家係越轉越緊張,我都知唔可以,不過唉,真係好難
我觀察過其他人,好多都係覺得轉左彎較易,轉右彎較難。最緊係望遠d,望住個彎轉 唔好望錶把,用力大脾夾住個油缸。
平時練場大大個位比人轉就會轉到,一去到強制試個場果個彎就好似好急,加上仲要唔好撞到雪糕筒
個導師一路強調當啲障礙物唔存在就得,但係佢都話我點極唔化成日望地望筒唔平望,緊係轉唔到,但係我真係好緊張,係咪真係要跌下先會拎到平衡感
你用二波轉彎定一波,記得起步直路就轉二波轉彎,會比一波無咁chok, 就唔會怕跌
我原本都好怕轉唔切二波轉彎,不過試過一次二波轉彎係穩定唔少,所以依家都盡量二波轉,不過都係會失平衡或炒
要夠膽訓多啲去轉彎
我初頭都係完全轉唔到直衝出去
之後試下豁出去, 訓低少少就易轉好多
去咗強制個場練未?
沙駕個場係有暗斜
我初時都係用二波入彎
但就好容易係彎心死火
後來都係聽d師兄講練定油一波入彎好過
Btw今日練斜8跌車爆左個指揮燈罩
阿sir見到就隨手掉左佢話算啦
練得電單車,都預你跌跌撞撞啦,飾面野花左就由佢,你租得佢車,最緊要唔好整親自己啫,你想架車受傷定你個人受傷呢?導師通常都睇唔到咁多。

寧願在個場炒,好過有牌在街炒,要自己抱住危機感先可以安全駕駛。

要記住“彎前收油,彎中比油”, 多啲同在場練緊的同學傾下,再自己實習,好快成功。
轉彎時,要望高望遠,唔好諗其他野,唔好望地下,條路其實好闊,轉左追右手邊的雪糕筒行,轉右就追左,令你條路多啲空間,你會覺得安全啲行。
佢話我訓得太多
佢都有講暗斜,不過又無諗過暗斜二波會易死火,但真係二波易轉啲,點取捨好
條路成日覺得窄,希望會慣
易死火即係你踩得迫力令架車太慢,轉數低,死火,轉彎時嘗試只踩尾制同比住油一齊行,架車會定啲同埋唔會死火。

一架車開車行3秒後就點都要轉2波,架車長期維持高轉會好食油,又唔去又好嘈,1波只係用來起步。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞