[古惑仔] 嚴選最愛既角色

577 回覆
10 Like 3 Dislike
耀陽個仔死左未?

未,不過比立花斬左隻耳仔
個角色冇撚用既,除左比阿太子仔冇之外 完全冇作為

開頭係威係勢
金先生斬死世飛啲兄弟嗰幾期真係痴線,求其一把普通老牛可以一刀斬開成個人,個肥仔畀佢左一刀右一刀咁切片
當年地中海已經出名大力,用手指力屈得斷木板,斬灰狗都要由上以下咁雙手劈落嚟
金先生大力到可以單手左右左右咁切片,仲要無受過傷,打完汗都無滴,應該可以單手打贏地中海

描寫左世飛咁耐
一個唔該就踼死佢
唔明有咩意義

牛佬:xxx呢個角色已經寫無可寫而且大把人物出場唔使就住逐個上路陸續有嚟

牛佬都on99,世飛用左起碼5年去寫,算新一代第一男主角,勉勉強強都擠到D江湖味、做到個尖沙咀話事人、但點知俾牛佬寫到江湖智慧係零。

比個人妖金先生捉左去台灣好食好住,跟住班傻kai黃紙兄弟有勇無謀去救佢、世飛又on99跟埋走,結果成班冚家鏟,趙縈又死埋。牛佬唔係以為咁樣係衝突高潮位,可以洪興,三聯,東英,毒蛇一下炒大鑊。

以前生死可相從早就應該炒起曬成個東英、毒蛇,接住鋪其他字頭點樣係紛亂江湖爭奪地盤,點知死左大東、山雞就完事直落江湖新世代,家陣D新一代唔係殘廢就死。咁寫黎托咩,又係不老南神,戰神大飛打打打。

對立角色毒蛇七子重老撚土用顏色區分,東英五虎重組又重組,毫無以前耀揚智慧,擒龍屌馬,金毛癲狂、冷面橫眉、烏鴉心狠手辣嘅魅力。而家仲會睇古惑仔個D讀者都係因為以前故事種下情義結,無咩新一輩後生仔會睇,甚至連黑社會都式微。

本身好期待福田後韓賓點復興洪興,二線人物好似火柴鬼王韋吉祥甚至粉南門生嗰啲點樣上位,點知一飛飛咗廿年,仲要廿年嚟江湖形勢無乜特別大變 (東英最狼?三聯最狂?講打和興和?二代&南神一出,洪興大撚晒 )
東英一直以嚟都係洪興死敵,而五虎就係東英嘅招牌
當狗屎垃圾都可以做五虎,仲點會有吸引力
二代江湖屈機嘅仲係老一輩,個個新角色唔係柒化就係畀神人秒殺,二代非死即傷,講到尾牛佬都係覺得你哋啲新一輩垃圾呀 講到尾咪又係靠我哋呢啲老一輩嚟撐
耀揚食哂洪興個地盤同洛文屈大宇坐終身,仲有大龍鳳拳賽,鳥鴉拍住笑面虎殺恐龍令到洪興自己人打自己人,金毛虎殺入銅鑼灣,之後有駱克道大戰,冷面虎圓山飯店戰山鷄,擒龍虎連蔣生都怕咗佢,仲有惡戰立花
最鐘意都係耀楊,能文能武,又撚下𡃁仔南佢地

耀楊對壞腦佢地真心唔錯

根本東英就正氣過洪興好多

大東、亞郎、于八
三個好人到完全唔似撈偏

耀楊對壞腦佢地真心唔錯

大東、亞郎、于八
三個好人到完全唔似撈偏

講起于八諗起羅心左呢個kai 子,五虎入面佢真係最撚柒

耀楊對壞腦佢地真心唔錯

大東、亞郎、于八
三個好人到完全唔似撈偏

八爺死喺佢手上真係無陰功

耀楊對壞腦佢地真心唔錯

大東、亞郎、于八
三個好人到完全唔似撈偏

八爺死喺佢手上真係無陰功

山河中心保住小馬,殿後+

耀楊對壞腦佢地真心唔錯

大東、亞郎、于八
三個好人到完全唔似撈偏

你唔講我都唔記得有羅心左呢個人
開頭講到鬼咁勁,咁住最尾俾林笑天輕鬆KO (其實我都唔記得係咪林笑天 )
而家林笑天又變左二打六
金先生斬死世飛啲兄弟嗰幾期真係痴線,求其一把普通老牛可以一刀斬開成個人,個肥仔畀佢左一刀右一刀咁切片
當年地中海已經出名大力,用手指力屈得斷木板,斬灰狗都要由上以下咁雙手劈落嚟
金先生大力到可以單手左右左右咁切片,仲要無受過傷,打完汗都無滴,應該可以單手打贏地中海

描寫左世飛咁耐
一個唔該就踼死佢
唔明有咩意義

牛佬:xxx呢個角色已經寫無可寫而且大把人物出場唔使就住逐個上路陸續有嚟

牛佬都on99,世飛用左起碼5年去寫,算新一代第一男主角,勉勉強強都擠到D江湖味、做到個尖沙咀話事人、但點知俾牛佬寫到江湖智慧係零。

比個人妖金先生捉左去台灣好食好住,跟住班傻kai黃紙兄弟有勇無謀去救佢、世飛又on99跟埋走,結果成班冚家鏟,趙縈又死埋。牛佬唔係以為咁樣係衝突高潮位,可以洪興,三聯,東英,毒蛇一下炒大鑊。

以前生死可相從早就應該炒起曬成個東英、毒蛇,接住鋪其他字頭點樣係紛亂江湖爭奪地盤,點知死左大東、山雞就完事直落江湖新世代,家陣D新一代唔係殘廢就死。咁寫黎托咩,又係不老南神,戰神大飛打打打。

對立角色毒蛇七子重老撚土用顏色區分,東英五虎重組又重組,毫無以前耀揚智慧,擒龍屌馬,金毛癲狂、冷面橫眉、烏鴉心狠手辣嘅魅力。而家仲會睇古惑仔個D讀者都係因為以前故事種下情義結,無咩新一輩後生仔會睇,甚至連黑社會都式微。

我仲記得頭500勁精彩,短短篇幅已經煲起陳浩南、大飛、太子、立花、大頭仔、大天二、橫眉、山雞、蔣生、五虎、天收,都未計花仔榮、哈里阿郎呢啲短線但令人印象深刻既角色

500期之後一野清走舊五虎,再黎個排名戰K1,雖然拖戲味重,但係都仲有大梵佐維地中海呢啲正野

一到左新江湖到而家六百幾期,講真故事鋪排極差,角色出得多死得快,無個印象深刻,黎黎去去都炒番啲上一輩神人,咩四大拳王開頭好似好勁,點知話咁快變晒配角,五虎已經換人再換人,李成克變左二打六,梁小東初出場好似好有智慧,而家可有可無咁,跟住梁家仁好似突然間由𡃁仔變左大人咁,完全感受唔到佢既成長,甘尚武伊文華果啲唔好講啦,變晒二打六咁,就連同大梵同grade果個察拉我都feel唔到佢勁

係得一個金先生係叫ok

其實金先生都唔ok
唔講打,上次開完十幾次會之後輸"運"真係笑撚死

金先生算係咁啦
話晒俾人覺得佢有大佬feel

耀楊對壞腦佢地真心唔錯

大東、亞郎、于八
三個好人到完全唔似撈偏

開頭講到鬼咁勁,咁住最尾俾林笑天輕鬆KO (其實我都唔記得係咪林笑天 )
而家林笑天又變左二打六

林笑風

耀楊對壞腦佢地真心唔錯

大東、亞郎、于八
三個好人到完全唔似撈偏

而家林笑天又變左二打六

林笑風

屌我連名都記錯

耀楊對壞腦佢地真心唔錯

大東、亞郎、于八
三個好人到完全唔似撈偏

而家林笑天又變左二打六

林笑風

屌我連名都記錯

比大飛分屍而死

耀楊對壞腦佢地真心唔錯

大東、亞郎、于八
三個好人到完全唔似撈偏

而家林笑天又變左二打六

林笑風

屌我連名都記錯

比大飛分屍而死

唔記得睇youtube
其實到依家都唔明點解當年牛佬要整死太子大天二佢地 睇返耀揚五虎時期 真係好撚緊湊又緊張
前期有幕係陳耀同古惑倫文戲講數又係好撚經典
其實到依家都唔明點解當年牛佬要整死太子大天二佢地 睇返耀揚五虎時期 真係好撚緊湊又緊張

因為寫無可寫
佢由嗰時開始已經諗唔到點樣可以寫出啲刺激嘢/新鮮嘢,簡單講即係已經無貨嘞,所以就開始亂整死人嚟製造高潮
再加上一時"藝術家脾氣"發作,一次過死晒reboot (佢話過本身想整死埋粉南同大飛,係讀者"挽留" )
reboot寫二代又煲唔起,最後老餅神人出返嚟,然後死人->高潮->大戰->死人->高潮->大戰->死人
當年1個東英棍底洛文拍住奔雷虎都可以食到洪興1個地盤,而家
山下忠秀
漫畫南神出名陰濕 小氣 奸狗

加超級虛偽

細傑殺人全家話人冷血,自己升龍頭叫山下大哥殺長樂個棍底全家,仲話因為人地當佢臭四,所以要冚家產

大天二身世複雜,老豆係東英大佬棠、拜門大哥係南神,南哥又打死佢老豆、可以慢慢寫佢心理點樣轉變或者鋪佢變對立角色,可塑性重大過驕傲自負嘅山雞。

明明以追趕南哥為目標,但可惜只是南哥身邊嘅配角

因為寫無可寫
佢由嗰時開始已經諗唔到點樣可以寫出啲刺激嘢/新鮮嘢,簡單講即係已經無貨嘞,所以就開始亂整死人嚟製造高潮
再加上一時"藝術家脾氣"發作,一次過死晒reboot (佢話過本身想整死埋粉南同大飛,係讀者"挽留" )
reboot寫二代又煲唔起,最後老餅神人出返嚟,然後死人->高潮->大戰->死人->高潮->大戰->死人

如果生死可相從係結局篇嘅話, 成套古惑仔係好正
肥屍
火武化左

有時我覺得火武比較有江湖味, 啲人本身已經係超級系, 講兩句對眼識著燈/一拳打爛幅牆, 最重要係主角撈咗十幾廿年重係金毛MK一個, 唔似南哥一早變西裝友

大天二身世複雜,老豆係東英大佬棠、拜門大哥係南神,南哥又打死佢老豆、可以慢慢寫佢心理點樣轉變或者鋪佢變對立角色,可塑性重大過驕傲自負嘅山雞。

南哥門下出25,巢皮,包皮,山鷄,南哥真係唔合適做大佬

南哥門下出25,巢皮,包皮,山鷄,南哥真係唔合適做大佬

大天二做咗揸fit人之後都冇乜同南哥來往,大頭仔仲跟埋太子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞