[文宣要改善]廢老中磚單嘢喺reddit有迴響

498 回覆
998 Like 12 Dislike
crossfire不幸中招,深表遺憾同難過就夠

唔好講到自己無責任咁,或者轉移視線話人地更過分,自己就可以點點點

單一事件去睇唔係自衛,真係片都影到兩家互掟,唔好當人地傻

ps 呢個post好多blocked user
本週三(13日)上水近中午北區大會堂有兩批不同政見人士發生衝突,一名70歲食環署外判清潔工在午膳期間取出手機攝錄,頭部遭磚頭擊中重創,即時需送往北區醫院急症室。其後轉送威爾斯親王醫院神經外科後,搶救至昨晚(14日)不治。繼昨日於四時記者會中表示已經鎖定疑人後,警方今日(15日)表示將於大埔新界北總部召開記者會交代案情,並指現時已將該案件從傷人改列謀殺處理。
新界北總區刑事高級警司陳天柱今日(15日)向傳媒交代案情。警方綜合證人描述及網上片段,指示威者在13日下午在上水大會堂,包括龍運道一帶架設路障,以磚頭阻塞道路。有十數名市民在龍運道嘗試清理磚頭期間,與黑衣人一度發生爭執,其後黑衣人離開現場。數分鐘後,約20至30名黑衣人在離開後再次返抵現場,向正清理道路的市民發生肢體衝突,黑衣人先向市民投擲磚頭及鐵支;亦有市民向黑衣人投擲磚頭。此時,一名黑衣人手持磚頭,掟向死者。死者頭部受創,隨即倒地昏迷。從網上片段可見,一名黑衣人向死者掟出磚頭的動作,似乎是蓄意所為;故現時將案件由傷人變為謀殺處理,交由新界北總區重案組隊處理,又呼籲目擊者向警方提供資料。

source: 支那01
警方表示,事發當日有人在上水大會堂附近,包括龍運街以磚頭等雜物架設路障。有人在中午自行清理路障,與黑衣人發生爭執及衝突,有黑衣人首先向市民投擲鐵枝、磚頭,估計事主當時在現場以手機拍攝,有黑衣人懷疑向他投擲磚頭,事主倒地昏迷。警方表示,死者的左前額有一個傷口,與磚頭襲擊的傷口吻合,但強調死因要經法醫鑑定。

FROM RTHK

呢個一定要大力反駁
想知有冇片證實到係對家掟先,有一定要推
負評佢,blame the victim,又多個關公

五毛mon post cap緊圖做文宣呀天才
片係真
但詮釋嘅字有假
true
推天水圍被催淚彈爆頭個學生啦
就係因為我地唔夠力去推我地受既傷害,先會失勢
真 D五毛想分化手足 利用傷及呀伯的道德高地抹黑
邊個撩人先? 佢自已要走入warzone 出現係個到就有風險 仲要企藍絲個邊影
尋日有D POST 有個條片
咪FAKE 啦 有哂片啦 係自衛殺人呀
人地攻擊在先
直接擺條link上嚟
我淨係睇到一堆廢老打鬥
this is all acout credibility
唔識玩reddit既同我聽住
面家個post係五毛開同推
你入去駁佢只會令佢個post 愈推愈上
佢無圖無片得字一兩日就沉
推!
屌你地班五毛
一係想做fake news 一係拎道德高地

好撚顛
佢自己走入戰場 同埋明顯係有惡意想影低哂手足個樣 只係無份掉
你見記者會唔會走入去開緊戰嘅戰場中間影嘢呀 就算影都緊係行埋旁邊影啦
不合理可改善嘅文宣只係對本地有效

但係對國際就係要解釋事件源頭,點解會有反抗藍絲嘅攻擊,清楚講明藍絲黑社會係黨衛軍
已經斬傷撞傷好多人
啱!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞