[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (48) 買A7R4送2張64GB邊夠用

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
原廠其實ok係個價太on9,而且都出左好耐,不如睇35 1.8
Samyang就性價比,但見唔少review都有好奇怪既lens flare
龍仔呢排出兩支zoom鏡質素都唔錯,可以等多d review先
龍仔zoom鏡正,prime 不了
capture v3始終係夾係背帶/sling度
加上本身相機重量,行個陣會「搖搖下」
個人覺得冇咩安全感

slide我就用佢youtube講斜揹方法
一鬆就拉部機上黎影,方便
暫時唔影索返緊,貼住身唔會搖搖下
https://youtu.be/ZOY03ICKvSI
Lite剛剛好,用sony分換唔洗錢
我本身打算用capture v3配strap. v3
slide lite打直影個陣成日遮到evf有時唔方便

你支鏡個setting 重唔重 我用24.4 a73 (最重配置)
其他啲鏡都輕鏡
中肯
心諗個陣好在無比多一百買slide
我次次掛膊頭條帶都好貼頸...
想買多條手繩,放落相機袋方便,slide lite屈埋都幾大份
ching覺得b40點
btw今日大家早少少出門口
我係A73 85 1.8,你用backpack定sling?
backpack會好少少,sling就唔好了
如果我已有24.4同55.8,好唔好入多枝35.8
追過以前d post 都好似話35呢個焦距影人好d
主要去旅行同日常都係影人多
24.4 crop咪差唔多35.8
影人像應該用85, 同個背景抽離少少,人連景用35就差唔多
我反而覺得55.8影女岩岩好
冇85, 用55 都已經好好, 想要埋景先揀35
有無哩個問題
https://youtu.be/fk4wrfx1IKo
通常我會斜用,係收納入袋會覺得有少少不便
55.8係正,我個人鐘意85個種抽離
想買,無反係咪lite就ok?

斜放問題不大
Lite夠用
用Slide雖然貴啲
但個帶闊同厚身
咩起黎舒服啲
個人覺得
我早兩句個月前換左
中間位有厚墊
on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞