[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (48) 買A7R4送2張64GB邊夠用

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想體驗吓個AI AF
但得A9同A6400有
幾時看出Sigma 2470
好想快啲買
FE 有咩ZOOM 鏡抵玩
入埋T1728夠輕去旅行一流
200-600
a7rii想轉a7iii但係下年又出a7iv
但係年頭去旅行又想旅行前換機
搞到好糾結
想問下有沒人用sony個app過唔到相落手機ios13.2.3
睇評測200-400呢段同大白質素咬得好緊
但400-600同落左增距嘅大白比就贏曬

尋晚大拗門
Me2
但呢排轉左拍片
換7iii又幾必需
屌我又係轉咗玩拍片多
對我黎講必要又唔係真係好必要既
最吸引既因素係1080p 120fps , hlg 同電量
我就黎忍唔住
ching影得好密
之前試過 個app好似出事
上sony網搵下好似有辦法solve
我覺得最重要反而係hlg, 高iso同長roll
依家用pp5個dynamic 無咁好推 勁易曝
Apsc 支10-18 f4 好貴
pp5係cine1?
用開cine4
各位巴打請問
我之前新手求其買咗部apsc幾年,
鐘意影景比較多, 日出日落, 前景人像後面景, 逆光人像, 星空咁.
最近想升級+轉會. 想玩熟d後製, 見sony d色水保留得多細節, 啱晒.
想買部full flame無反,
一嚟好想用full flame影星空,
二嚟無反真喺輕便好多, 旅行有埋4k反mon拍片一流.

平平地應唔應該入手 a73?

鏡嘅話我只考慮恆定光圈嘅鏡, 因為玩慣, 鐘意玩大光圈.
FE 16-35mm f2.8 gm for 星空, 日出日落, 人+景

未諗好邊枝鏡for影人像好
求巴打推薦
性價比高嘅85mm 人像鏡就fe 85.8, 想貴嘅就135gm
2手B 25 賣 $58XX~$59XX 左右 貴定平?
係幾方便不過唔夠wide
去旅行好似14-24好d
之前拎過Batis 25去旅行,上次轉左Sigma 14-24 DN Art
基本上影教堂或者大型火車站(鐵膠 )果d Batis唔會夠影,拎住14-24就輕鬆
所以我覺得除非你要用f/1.4-2.8,唔係嘅話都係14-24好d
係,個app好垃圾
咁你都答咗自己問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞