[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (48) 買A7R4送2張64GB邊夠用

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
去黎都曬時間
又唔會嘅,我有嘢買
a7r4+F60RM
28580落樓,分24
平過去三陽四寶分期

A7R3+24GM 可以清到影到個頭盔倒影
24咩先?
有支24 2.8要放因為入左24.4gm

但我諗都無咩巴打會收samyang 24 2.8 所以無問
如果有巴打想要24 2.8 同35.8 都可以留個tg睇睇佢
一月前會放
有無人講下枝50 1.4za
定個個都買晒55.8同bigma 或b40
上網評測其實都唔係好多
支鏡係正既,行貨價同b40其實都唔係差好遠
不過重量係一個好大既考慮,我如果想影人像同追求散景既我會揀85gm
我個人偏好 tele 鏡可以重d,但wide to standard就不能太重了。
唔搵呢度巴打買
支持35.4ZA
前排試支70-200gm
用a92加afs明顯慢左一野
(雖然afc可接受但攝影習慣用Afs)

再試完支135gm..
速度真係兩個世界

所以想問有無師兄兩支都有?同對以下組合有咩意見?
1.70-200gm
2.70-200 f4+135gm

另外搵左好耐都無28f2同35.8既對比既片?
同問有無師兄兩支都有做個比較?
我就係想放走枝b85 入50.4za
因為我拍video多
85淨係得大頭 50似會多啲空間發揮咁
接受到佢體積係神鏡黎
其實iphone都得
我都覺得ok喎
拎部a72 trade in補$5.7k就拎走支24 1.4GM
差額可以免息分期,又有10000積分
a72 有得trade 咁高咩
買a9系列都係想追焦啫
點解要用afs
check this
https://www.sony.com.hk/edm/source/pdf/2019111617tradein.pdf
如果你買α7RIV/ α7RIII/ α9 / α7III重有多$500鏡頭卷

尋日24gm扣左$1000卷埋單$10090
計過數同擺上肥花唔差得遠,廢事俾二手佬煩就trade埋佢
trade佢係直接扣你定比cash?
尋日vip night就直接扣冇得回cash,因為係sony自己收

而快閃活動就DG PRO收,即下面呢個
https://www.sony.com.hk/campaigns/tradeinOffer/?cpint=ban-am-1536
就係現金+全片幅$500鏡頭卷
想問10000即係幾錢左右?
登記保養多3000
$300,登記保養多3000分即換條peak design slide lite

https://www.sony.com.hk/rewards/redemption_catalog/zh#ALL
琴日換左
差一兩千先換到
買d乜野儲分好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞