其實asso嘅grade係咪比得鬆手好多?

247 回覆
109 Like 38 Dislike
上面有幾多個asso升上去係bba
之後就話讀u好易過3
識2個asso ive升上ugc讀bba 話過3唔難
Engine仔表示
點同degee比 asso肯係咁宜溫下就令grade
利申cccu year2 cg3.8
UGC FUNDED 個堆爛GRADE
但學店個個都過三爆四
唔怪得人地有UGc funded啦

港大法律:

hku lawㄧ直都出名爛grade爛到傻

2.3係點比得出
正正常常讀書 好心prof就比個fair marks啦
呢d食屎grade係點q樣落到手

唔好忘記,呢堆人全部都係全港top ~0.1%

而家已經好後悔個陣揀poly hd而唔係cc

polyhd得一樣野好就係唔洗3322夠gpa就收番

因為就算英文2,係讀hd果時會安排lv2既elc同埋lv3 elc比你讀。

你升番poly degree既任何一科,唔會有機會讀番lv2既elc,所以唔睇你英文係咪2。

Cbs都係同一道理。仲有wie 唔洗再做,讀多左car會讀少3個credit

以上算係polyhd既其中好處

poly睇其他asso,英文冇3又冇ielts6.0以上,入到既人好少。
其實我覺得唔關事
鬆係鬆 但唔會鬆到好似你地咁講
輕輕唔溫書都過3囉
同埋好睇邊間cc同邊科
有啲科根本就係開出黎保送畢業 水泡既

asso大部分人都係想入番ugc
有個咁大既目標 加上競爭力大 個個緊係好落力讀架啦

ugc上左岸 仲洗咁chur讀書chur gpa?
求求其其pass就算架啦
講真u入面有幾多個係求first hon丫

等睇比人話我護航

柒少陣啦

讀乞食科咪唔洗chur囉
自己沖出黎柒
poly hd一定係最緊

讀既野唔係同degree冇咩分別咩

好似啲科仲要同degree一齊考

通常分開上 但一齊考 一齊拉

唔分開上,你估hd 定 degree多free rider?

仲有會存在不公平現象,有d hd因為識degree堆勁人或者被分到nds組別,係group project 屌打班正常人
其實我覺得唔關事
輕輕唔溫書都過3囉
同埋好睇邊間cc同邊科

等睇比人話我護航

柒少陣啦

自己沖出黎柒

講緊樓樓上
我啲hd friend個個hea 9讀,又成日玩soc,過3.2
鬼唔望你地上到來之後,f幾科再defer
Asso 辛苦好撚多,又大壓力

之前Space Asso 2年,我屌盡都係GPA 2.78
之後Retake 1科Non-JUPAS,入番HKU,4.1 + Dean
之後MPhil, PhD 都有船

叫我而家讀一次Asso 都頂唔撚順,太撚多野記,地獄咁

之後Retake 1科Non-JUPAS,入番HKU,4.1 + Dean

唔係唔信你
但 asso hku 4.1 mphil phd
有圖好d囉
Asso hea下hea下都有3
利伸 asso

唔係唔信你
有圖好d囉

asso讀到phd大有人在
但asso 2.78上到hku 4.1+ Dean就
其實我覺得唔關事
輕輕唔溫書都過3囉
同埋好睇邊間cc同邊科

等睇比人話我護航

柒少陣啦

自己沖出黎柒

講緊樓樓上

讀得asso/HD 仲想入神科咩 你老尾有八大入 叫ugc fund 沙紙grad咪算尻數
利申: dse12 分 HD -> 真八大

唔係唔信你
有圖好d囉

asso讀到phd大有人在
但asso 2.78上到hku 4.1+ Dean就

9up無譜咁 個腦比人改造黎咩
其實我覺得唔關事
輕輕唔溫書都過3囉
同埋好睇邊間cc同邊科

等睇比人話我護航

柒少陣啦

自己沖出黎柒

講緊樓樓上

我知
asso d貼士超準。教既範圍又細。 調轉來讀。大學生讀asso。asso仔讀大學你估會點呀。

咁老實講,多數Gpa高果d都係asso升番上去果d
其實最撚嚴重係hkcc,
夠膽死可以做到個數據係一科十幾廿條友爆4
可想而知一個course可以有幾多人拎到a range
相對黎講cccu同space無咁誇,啲grade嘅分佈幾合理
Asso exam-oriented 啲 有好多練習比你操
大學就真係教你知識多啲

我讀果陣從來無past paper,無exercise
仲要好多科都7成course work
社工同學答你 唔係
asso d貼士超準。教既範圍又細。 調轉來讀。大學生讀asso。asso仔讀大學你估會點呀。

洗乜估 搵啲同學asso升上去咪有得睇
智商呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞