想染髮但唔明髮型師既火星文?入黎可以幫番你

279 回覆
98 Like 2 Dislike
上次用泡泡染
唔知係染得太耐定點
搞到我頭皮好痛

另外想問吓 布丁染髮嗰隻有無咁傷
把頭髮天生又粗又旱 望落好似雜草咁
同埋好耐以前有用過泡泡染髮可能傷左
想順啲 應該負離子定咩方法解決
另外keep住都係啡髮 有無咩色襯大臉的人
小妹天生卷髮 以前唔鍾意
中學時做過我諗四五次負離子 又兩三次泡泡染髮
加上喺外國生活過一排啲水質令到頭髮好差好差
我唔知係天然卷完頭髮太爛問題 頭髮洗完頭吹完頭啲頭髮係好似海格咁
所以每一日都會用直髮夾夾整齊(主要髮根)先出去見人 呢個動作講緊都做咗四年左右

但夾直咗都好 我啲頭髮一有濕氣就會炸晒出嚟好似海格咁 冬天就好啲

想問吓絲打有咩意見可以挽救我把頭髮?
例如用咩洗頭水?髮油的話近期我買咗摩洛哥堅果油 洗完頭 印乾頭髮 用毛巾包住一陣先吹頭 好似好咗少少

唔好意思打咗咁多 呢個問題困擾咗我好多年
想染可以keep好耐既灰係邊隻
見人可以keep勁耐
btw,漂過1次染左3次
你覺得要等幾耐先再去染最好
把頭髮漂過好幾次 前排染完啞啡色,買左枝紫色 似係去黃洗頭水,話會入d紫落去,冇咁易fade out
咁我把頭髮會唔會變左做帶紅既tone?
留名
想問咩牌子既鎖色/紫色洗頭水好?香港邊到有得賣?
同埋漂髮上咩色last得比較耐? 上次漂亞麻啡每洗一次頭就愈淺色 thanks
漂完想從番良係咪淨係得不斷染深呢個方法
唔敢染黑
依個post跟本都係成堆唔肯出去俾錢搵人搞 無乜分別
如果想染ginger色(好似ed sheeran咁) 要點染 同埋點樣可以keep耐啲
想染紫灰
但又好怕d 紫色好快甩晒
之前試過染深紫色,兩個禮拜就冇晒,甩到變啡

有冇好推介?

利申:長髮巴,頭髮偏幼同有少少自然啡
留緊想紮man bun
想自己去佐敦髮品店買染髮劑染
有勁多牌子揀 有無話咩牌子染出黎好d介紹下
暑假係香港salon漂左兩次
染左灰色
九月就染返做黑
想十二月中再染炭灰,人在外國所以會自己染
啲黑色都唔係話甩得好勁,但燈光下會反光估中啡色
如果再漂要漂幾次左右?會唔會出現你講既一撻撻既情況?如會,直接再上炭灰會唔會影響到隻色?
感謝絲打

呢隻色係咪叫灰金?染呢隻色使唔使漂?
自己染染唔染到?

比光打到咁 好難睇wo
我覺得似係淺灰/啡帶綠
要漂 咁淺色唔建議自己黎
想漂就一定唔可以自己黎

多謝解答

咁出去髮型屋染大概要幾多錢?

漂一次300左右 染 揀大牌子既話 4.500到
話說我係屋企染用shiseido primience Be9
染完我覺得唔夠黃同淺 係咪應該用be11
就會再黃同淺色啲?

首先你要知你做唔做到色版上既be9
如果你係要色版上既be9 只係自己用錯方法姐

正常深色上9度色應該要用9度雙氧奶 除非本身頭髮好淺 然後係時間 每10分鍾check一次 拎一條頭髮用紙巾抺咁D放係光下面睇 岩就沖 唔岩就放多陣

注意番 唔可以茶到頭皮 上9度色以經算係淺色
茶左落頭皮會爆根 姐係根位淺過髮尾好多

如果真係想要be11既淺度 就要漂啦

最後都係果句 去番髮型屋染最好 唔係自己搞衰左 唔只比更多錢 仲可能有錢都冇用

話說上次佢就叫我染40min 唔知係咪叫長
係用九度呀 其實我係想再偏黃少少
同埋我有個問題 我三個月前染 仲有半支奶同染膏。其實仲可唔可以用?

正常頂盡30分鐘 再偏黃你可以搵下黃他色版 9gg 睇下幾金 就溝小小落去好啦
可以
話說我係屋企染用shiseido primience Be9
染完我覺得唔夠黃同淺 係咪應該用be11
就會再黃同淺色啲?

首先你要知你做唔做到色版上既be9
如果你係要色版上既be9 只係自己用錯方法姐

正常深色上9度色應該要用9度雙氧奶 除非本身頭髮好淺 然後係時間 每10分鍾check一次 拎一條頭髮用紙巾抺咁D放係光下面睇 岩就沖 唔岩就放多陣

注意番 唔可以茶到頭皮 上9度色以經算係淺色
茶左落頭皮會爆根 姐係根位淺過髮尾好多

如果真係想要be11既淺度 就要漂啦

最後都係果句 去番髮型屋染最好 唔係自己搞衰左 唔只比更多錢 仲可能有錢都冇用

話說上次佢就叫我染40min 唔知係咪叫長
係用九度呀 其實我係想再偏黃少少
同埋我有個問題 我三個月前染 仲有半支奶同染膏。其實仲可唔可以用?

Ybe9係咪即係會再偏黃啲?

六年髮型師留名

獻醜啦
小弟想問下髮型問題,個人天生卷髮加髮質比較乾,如果留長佢會勁散又亂打理唔到。近呢兩三年都keep住做負離子,不過男仔短髮做負離子keep唔到耐同價錢上黎講唔平,想問下有無咩建議比到細佬例如咩髮型會合適乾身卷髮。同埋我見髮型師可以吹到頭髮好直但自己用埋豬毛梳都唔得,當中有無咩技巧? 好長但希望你可以解答細佬

碌梳吹直可睇番上面 有隻碌岩新手用
唔想吹咁麻煩其實可以自己用直夾 夾慣左其實夾兩三下就搞掂 都係上網搵片 慢慢耐心練
低溫小小 茶下髮尾油 唔好夾住同一條頂髮咁耐 冇咁傷
上次用泡泡染
唔知係染得太耐定點
搞到我頭皮好痛

另外想問吓 布丁染髮嗰隻有無咁傷

會 泡泡有成份會谷入頭皮
可能會甩頭髮
唔掂頭皮最安全
我諗只少冇泡泡咁傷

講多之 泡泡真係唔好用
把頭髮天生又粗又旱 望落好似雜草咁
同埋好耐以前有用過泡泡染髮可能傷左
想順啲 應該負離子定咩方法解決
另外keep住都係啡髮 有無咩色襯大臉的人

負離子 會仲傷
做焗油 洗完頭 茶髮尾油 一定要吹到全乾
靚好多
我諗大臉唔關色事掛
小妹天生卷髮 以前唔鍾意
中學時做過我諗四五次負離子 又兩三次泡泡染髮
加上喺外國生活過一排啲水質令到頭髮好差好差
我唔知係天然卷完頭髮太爛問題 頭髮洗完頭吹完頭啲頭髮係好似海格咁
所以每一日都會用直髮夾夾整齊(主要髮根)先出去見人 呢個動作講緊都做咗四年左右

但夾直咗都好 我啲頭髮一有濕氣就會炸晒出嚟好似海格咁 冬天就好啲

想問吓絲打有咩意見可以挽救我把頭髮?
例如用咩洗頭水?髮油的話近期我買咗摩洛哥堅果油 洗完頭 印乾頭髮 用毛巾包住一陣先吹頭 好似好咗少少

唔好意思打咗咁多 呢個問題困擾咗我好多年

試下做巴西焗油 會直D順D
但真係講到炸出黎我諗要剪
除左焗油之外咩都唔好做住啦
慢慢逐D剪 等新既頭髮出黎啦
想染可以keep好耐既灰係邊隻
見人可以keep勁耐
btw,漂過1次染左3次
你覺得要等幾耐先再去染最好

漂左一次上唔到灰 要再漂
唔知你幾耐之前搞wo
炭灰keep到既都 唔知你勁耐係幾耐
把頭髮漂過好幾次 前排染完啞啡色,買左枝紫色 似係去黃洗頭水,話會入d紫落去,冇咁易fade out
咁我把頭髮會唔會變左做帶紅既tone?

唔會 如果係洗頭水 只係會去黃
但其實啞啡唔洗漂 又唔會點甩架wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞