想染髮但唔明髮型師既火星文?入黎可以幫番你

279 回覆
98 Like 2 Dislike
成日唔明髮型師既火星文?
唔想去到先話要漂 突然比人斬到一頸血?
想知做邊隻色 要漂幾多次?

等等染髮問題小妹都可以解答到你
因為我都想知呢加D既人染髮想要咩色 有咩諗法

另外其他既髮形知識唔超出我認識都盡量解決

有一點重要既係 自己想要D咩色 唔好口講 盡量比張圖
自己染同髮型屋染
你覺得有咩分別?
n 色係咩
自己染同髮型屋染
你覺得有咩分別?

一黎開色準確度已經有偏差 開多人都以為搵隻鐘意既色就可以 但忘記左你係係一張黑色既畫紙上油顏色

二黎上色唔均勻

三用泡泡等等家用染髮劑唔只對頭髮極傷(尤其泡泡)仲有好多後遺症

講唔晒 我覺得唔係有咩分別 係某程度黎講 唔應該自己染尤其漂

男仔都好D 見過唔小女仔搞到個頭唔知似咩
n 色係咩

N色係基本色 可以解釋做包含所有顏色既色 冇偏向任何一種原色
所以髮型師會同你講係自然啡
自己染同髮型屋染
你覺得有咩分別?

一黎開色準確度已經有偏差 開多人都以為搵隻鐘意既色就可以 但忘記左你係係一張黑色既畫紙上油顏色

二黎上色唔均勻

三用泡泡等等家用染髮劑唔只對頭髮極傷(尤其泡泡)仲有好多後遺症

講唔晒 我覺得唔係有咩分別 係某程度黎講 唔應該自己染尤其漂

泡泡有咩後遺症
之前漂左3次 又染返黑
而家想染漸變灰

要漂幾多次 同邊間做好
自己染同髮型屋染
你覺得有咩分別?

二黎上色唔均勻

泡泡有咩後遺症

傷既程度嚴重可以去到同漂過差唔多 容易出現多餘雜色殘留情況 試過有女仔玩完泡泡 黎salon漂 出現一達達雜色 最後要染番深
之前漂左3次 又染返黑
而家想染漸變灰

要漂幾多次 同邊間做好

呢隻淺灰香港人正常漂2-3次 睇番髮質粗幼而定
我唔知你個頭有幾傷 點染番幾黑 都有影響
如果你呢加D黑甩得7788 甩番做淺啡 又接受到漂多一次或者洗一次色 應該冇問題
只於邊間做可以留意下有D髮型屋既專業 放出黎既作品岩唔岩你心水 始終你要想染咩 都係幫你盡量做番接近目標既8-9成 都要睇番你同髮型師夾唔夾
尖沙咀一般都ok 一分錢 一分貨留意番 記住book時間做 唔好walk in 一陣佢趕你又趕 唔會有好結果
之前漂左3次 又染返黑
而家想染漸變灰

要漂幾多次 同邊間做好

只於邊間做可以留意下有D髮型屋既專 放出黎既作品岩唔岩你心水
髮型問題
面長 寛額 學生
有咩正常髮型?

都幾難答wo 姐係倒三角?長方?圓?
學校限度有幾大呀 學生唔比all back 分界既
又唔鍾意個額 都係得留陰 斜陰 齊音
然後學下吹頭 都可以好靚
咩叫唔正常先
唔係好答到你
如果男仔想染藍灰色個頭又偏黑既
漂一次上唔上到色
同埋幾耐會甩
想染霧感啡係咪一定要漂

霧感啡應該係指啞色既啡 好淺 比光打落去仲會白白地 什至有灰色感覺出黎
做到咁就要漂

覺得講唔岩可以比張圖黎睇睇
如果男仔想染藍灰色個頭又偏黑既
漂一次上唔上到色
同埋幾耐會甩

有冇圖睇
漂一次就唔得架啦 要見藍 灰
幾耐 唔知你講偏黑既意思係咩 答唔到住
想染霧感啡係咪一定要漂

霧感啡
有冇咩色keep到耐d
之前漂染 好快甩晒 又唔想成日去染

但我頭髮本身好爛

我都想染依隻!但想再灰少少
有冇咩色keep到耐d
之前漂染 好快甩晒 又唔想成日去染

紫 紅 呢D會keep耐
始終玩漂 如果要玩灰 藍 好淺既顏色唔好諗住會keep一兩個月 用D低鹼性/去黃洗頭水洗頭 keep得好 keep得兩個幾星期已經好好
唔想咁快甩可以試下 炭灰 啞啡 呢D色 甩左之後都唔會變金
髮型問題
面長 寛額 學生
有咩正常髮型?

都幾難答wo 姐係倒三角?長方?圓?
學校限度有幾大呀 學生唔比all back 分界既
又唔鍾意個額 都係得留陰 斜陰 齊音
然後學下吹頭 都可以好靚
咩叫唔正常先
唔係好答到你

橢圓 尖下巴嗰隻
學校就唔俾gel 頭 剷得太青 標奇立異
成日被人叫我執下個頭

如果唔想太青 可以試下 可以試下叫髮型師執個青既時候 自然D唔要太青

學生頭黎黎去去都係果D啦 你可以試網搵個岩心水既圖比髮型師睇 唔洗怕醜既 要比佢知道你想點

朝早最好濕濕頭或者洗個頭 落D鹽水 學下吹頭
做到呢步已經靚仔過好多人

搵髮型師唔好急 慢慢一個一個試 最緊要係夾
但係都留意番 一分錢一分貨 100蚊留下想變男神 除非你本身已經係男神

但我頭髮本身好爛

本身姐係天生好乾?如果係就唔怕
天生問題容易可以解決D 呢加好多技術/產品都可以幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞