[VR]好似冇乜人討論

355 回覆
5 Like 3 Dislike
oled pentilexx
睇落rift s會清d
rift s唔係好過quest咩? 80Hz同72Hz 定係我搞錯咗
Quest輸畫質
但贏無線, hand tracking
最新update仲可以連PC打機
解像度其實quest更高
唯獨輸的基本上只有refresh rate
oled pentile
睇落rift s會清d
有無人知2樣野:
1. QUEST跟機條USB C TO USB C 跟火牛, 係咪就咁買轉插就用得?
2. 香港邊度有適合用LINK的USB C 3.0 線?
1. 係
2. 香港唔知. amazon有 我都揾緊條好d嘅
rifts 係會清少少,但係quest 嘅顏色對比度靚好多。
清個少少 高個少少個refresh rate 戴得舒服少少
但係條線阻住哂(玩過rift
啲新features又冇得玩(無線/hand tracking
又要連電腦玩就好麻煩 standalone方便十倍

唔係bf平個四舊既話
真係唔知點解仲有人要買停留喺上世代既產物

你話有valve index咁勁就話啫
留名。vr開始普遍,其實係咪可以啲廠專注出係mobile vr 既gpu 呢? 呢個係個趨勢。2d game —> vr game, 再落去可能真係入晶片變matrix
睇下snapdragon 一個星期之前出嘅XR2, 已經研發緊,ar 同vr 融合,XR 世代嚟緊啦!!!
搞左一日, 買左條ANKER(唔記得係AMZAZON訂埋ON9左) + 華強線 + AMAZON訂番來延長線。

終於搞好LINK, 試埋HAND TRACKING,

順便整埋ALVR, 可惜ROUTER垃圾。

VR CHAT其實邊度多香港人
補番一句, ANKER線同華強線 都係 USB C TO A 3.0, 華強果條仲要話自己係3.1。

結論當然係垃圾, 插落QUEST度LINK唔起,
ANKER一插即得。

如果早D找到ANKER線就唔駛浪費78蚊
加埋延長線有幾長?
延長線有咩條件?
都係USB A 3.0 就夠?
我間房細
得3米長唔夠用
條延長線我上面有出link,你可以望下,太長的話,
都有人試過Amazon basic的一條延長線係可以。

最主要係3.0或以上,而且必須係主動式的線。

簡單分享下我三條線結果你就明

anker 線 直插電腦同部機 成功
華強線 直插電腦同機 失敗
Anker 駁延長線 插電腦同機 成功
華強線駁延長線 插電腦同機 無成功都出唔到失敗

證明左華強線本身條線一係假3.1一係質素垃圾,
華強線被動式傳輸做唔到3.0或以上能力。
琴日試左用pcie 轉 3.0
獨立供電之後成功左
要另獨立供電就煩了
我Black friday 買左Rift S, 上星期寄到香港
搞左幾日都玩唔到,又USB 認唔到,又No Displayport Connection
上reddit 爬左好多文,發現原來USB controller 個晶片好重要
雖然amazon 有得買佢地推薦果d usb expansion card
但我等唔切佢慢慢運過黎,最後做左陣research
發現 Orico USB 3.0 4port PCIe (PME-4U) 用同一隻晶片
跟住發現香港有門市可以即刻仆落街買
結果買返去 一插入去就即刻玩到
本身條線係幾十蚊無牌貨果種嗎
師兄,條ANKER邊到有得買?旺角或深水埗有門市賣嗎?
深水埗
thx
本身係咩底版?
巴打買幾錢?
係咪黃金高登買
鴨寮街會唔會有
黃金128
thanks 秒回
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞