未來人報告:淋病多於700票當選,品客少於400落選。

1001 回覆
783 Like 35 Dislike
樓主我可唔可以理解多於一個未來人會回到過去干預歷史,因為我唔覺得只會得你一個。

其實我覺得有第一個未來人出現,即代表人類滅亡的開始。

本人問係現在的香港人IT人,意思係指,現在絕大部分80後90後既IT人,不是未來未出現的IT人,考慮了未來歴史走向,所以我filter走咗美國既選擇。

其實你地講果d it 人,好多都被ai 取代,當然有 technician啦,但ai太聰明啦,好多人都驚ai 叛變的一天。

OP你講咗我想講既大部分野,未來五之後,美國華人好難入金融同lT行業,未來,來自世界各地嘅IT人蜂擁地走去美國不論係讀書定係工作,但係來自印度嘅IT人係相當之多,係佢哋競爭之下華人好難入行。

加上係排華既大環境下,香港人去美國從事IT業會比較艱難。

尤其是美國人工智能嘅高速發展,會寫程式既人工智能幾年之後會開始大行其道,相信不久既將來好快取代現有這批嘅IT人。

之於會否出現人工智能叛變,未來五十年都唔會出現。

50年內不會出現智能叛變?係因為我們人類打command畀指令電腦所以ai就會聽哂人類話?
太樂觀了?只要出現一個ai智能完全不用人靠人類的指令都可以自己運行啦?

本人係指未來五十年,人工智能對人類既成功基石難以理解。

人類社會要完成一件事唔單止涉及政治、人事、技術、仲有市場學心理學等等眾多因素。

人工智能所輸入的訓練數據,太有局限性,除非開發一個真實嘅虛擬世界,否則所有嘅訓練數據都有局限性,越複雜嘅訓練數據,越難預計成果。

所以AI要同人類戰爭,基本上係要等人類對自己嘅了解達致一個全新嘅層次之上。否則人工智能嘅進步係有局限性。難以全面超越人類。更遑論50年之後能夠同人類戰爭。

咁如果ai能夠自己駕馭自己不用人類提供任何data或command 啦?到時就不會有局限性啦。
同埋如果ai發展某個情度 ,點解一定再被人類控制而唔係有自己思維?

人類大腦所接收嘅訓練數據,係來自於整個宇宙同世界,而人類大腦為什麼能夠有效地接受這個真實世界嘅訓練數據啦,最重要係人類進化嘅基因,你可以睇成基因開啟宇宙知識的鎖匙。

AI,可以不用人類提供數據,自我訓練,但問題係佢難以自行判斷出人類社會成功基石,的基本因素。

其實你地講果d it 人,好多都被ai 取代,當然有 technician啦,但ai太聰明啦,好多人都驚ai 叛變的一天。

OP你講咗我想講既大部分野,未來五之後,美國華人好難入金融同lT行業,未來,來自世界各地嘅IT人蜂擁地走去美國不論係讀書定係工作,但係來自印度嘅IT人係相當之多,係佢哋競爭之下華人好難入行。

尤其是美國人工智能嘅高速發展,會寫程式既人工智能幾年之後會開始大行其道,相信不久既將來好快取代現有這批嘅IT人。

50年內不會出現智能叛變?係因為我們人類打command畀指令電腦所以ai就會聽哂人類話?
太樂觀了?只要出現一個ai智能完全不用人靠人類的指令都可以自己運行啦?

人類社會要完成一件事唔單止涉及政治、人事、技術、仲有市場學心理學等等眾多因素。

人工智能所輸入的訓練數據,太有局限性,除非開發一個真實嘅虛擬世界,否則所有嘅訓練數據都有局限性,越複雜嘅訓練數據,越難預計成果。

所以AI要同人類戰爭,基本上係要等人類對自己嘅了解達致一個全新嘅層次之上。否則人工智能嘅進步係有局限性。難以全面超越人類。更遑論50年之後能夠同人類戰爭。

咁如果ai能夠自己駕馭自己不用人類提供任何data或command 啦?到時就不會有局限性啦。
同埋如果ai發展某個情度 ,點解一定再被人類控制而唔係有自己思維?

人類大腦所接收嘅訓練數據,係來自於整個宇宙同世界,而人類大腦為什麼能夠有效地接受這個真實世界嘅訓練數據啦,最重要係人類進化嘅基因,你可以睇成基因開啟宇宙知識的鎖匙。

AI,可以不用人類提供數據,自我訓練,但問題係佢難以自行判斷出人類社會成功基石,的基本因素。

呢個睇法我有保留,根本人類絕對唔係呢個世界的唯一。

本人意思係人類唔係絕對,但宇宙係絕對,我哋只係宇宙中的一部份,我哋所有嘅行為都要符合道,不符合道,其實係傷害緊自己自我毁滅,何謂道,因為我哋係宇宙中的道所生,我地既行為可以上感天地,正正因為咁,我地不用了解整個宇宙所有嘅道理,也能做符合道的行為,只要符合真正自我的心性去做,不論對錯,就是宇宙既道。

但AI唔同,它是在人類的精神文明仍然在低水平的時候製造出來。它自行模擬同訓練出來的道同宇宙自然既道,有根本上嘅分別。

Sorry本人講到一999。

無人睇到我畀tips?

係講就講清楚啲 真係以為自己未來人?

第五場金xx,重唔撚1青楚?

我中左1,2場過關Q

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/

我真係未來撚黎架,啱啱係入場番黎,中左好多馬,第一,二場單Q過關2x3中正,唔係未來撚邊有人咁買。

我真係好有料到架

唔洗拖腳中,仲要過關

我中左1,2場過關Q

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/

我真係未來撚黎架,啱啱係入場番黎,中左好多馬,第一,二場單Q過關2x3中正,唔係未來撚邊有人咁買。

我真係好有料到架

唔洗拖腳中,仲要過關

唔係未來撚,點可能咁中法
樓主覺得香港e家既後生仔是咪應該儘速搵方法移民?
咁未來仲有乜不治之症
Aids, cancer 有無得醫
有無科幻片入面d高科技仿真義肢

本人意思係人類唔係絕對,但宇宙係絕對,我哋只係宇宙中的一部份,我哋所有嘅行為都要符合道,不符合道,其實係傷害緊自己自我毁滅,何謂道,因為我哋係宇宙中的道所生,我地既行為可以上感天地,正正因為咁,我地不用了解整個宇宙所有嘅道理,也能做符合道的行為,只要符合真正自我的心性去做,不論對錯,就是宇宙既道。

但AI唔同,它是在人類的精神文明仍然在低水平的時候製造出來。它自行模擬同訓練出來的道同宇宙自然既道,有根本上嘅分別。

Sorry本人講到一999。

你講個套道乜咁似老子個套抽象野咁?
其實

有得走好走啦,唔係遲d無得走,但你走到邊處到是強國撚,千萬不要走進當地的強國人小圈子裡,這是我這個未來撚對你們的忠告。
咁未來仲有乜不治之症
Aids, cancer 有無得醫
有無科幻片入面d高科技仿真義肢

長生不老都得,不過其實係延長壽命。

我中左1,2場過關Q

我真係好有料到架

唔洗拖腳中,仲要過關

發明左瞬間移動既機器未?
發明左瞬間移動既機器未?

研究蟲洞好過啦。
下個股市牛市係幾時?

有得走好走啦,唔係遲d無得走,但你走到邊處到是強國撚,千萬不要走進當地的強國人小圈子裡,這是我這個未來撚對你們的忠告。

呢幾年過美帝留學搵計移民?另外想問下你未來撚,你十幾年前係咪已經見過我係到留言?

呢幾年過美帝留學搵計移民?另外想問下你未來撚,你十幾年前係咪已經見過我係到留言?

我都唔記得十幾廿年前係玩緊高定連登
下個股市牛市係幾時?

不如問二十年後恆指幾多點啦。

我中左1,2場過關Q

我真係好有料到架

唔洗拖腳中,仲要過關

呢日對我來講是很重要的一日
Elon musk 上左火星未
你未來黎,有冇最準確數字?
無就收皮啦。

未來人都無咁好記性啦,呢d垃圾小圈子野記咁清楚做乜鳩?
Elon musk 上左火星未

2023嘛,可能要推遲多兩年。
你未來黎,有冇最準確數字?
無就收皮啦。

未來人都無咁好記性啦,呢d垃圾小圈子野記咁清楚做乜鳩?

推post,會唔會開2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞