2017 HKT/ PCCW grad trainee

819 回覆
9 Like 5 Dislike
我條team最近新黎個intern
同之前入果3個gt
點睇都只係有手有腳 無其他特別技能

對Intern就唔好要求咁高啦

講真我就唔係點理其他人
我條team個head第一日見個intern返工過左一陣就走黎問我
"喂 快d有無野分比佢做 佢第一日返黎就玩手機"
之後我是但印左d document比佢睇算
垃圾公司GT program
請10個走8個

利申:好不幸咁浪費3年人生在呢間野
極後悔

係咪Consumer group ? 咁多個program識簡梗係唔簡要去call centre同落門市企既program 前線企鋪/聽電話洗乜讀大學 唔走就奇 反而其他business units e.g. Solution consulting/ Marketing / HR 坐office做野果d GT program 識人係入面做緊GT都話ok喎

唔係

我只可以講
人生最錯既決定就係入過去做
人工加幅低到嚇死人
已經唔係贏在起跑線,仲要落後出面好多
我見住有20個GT入
兩年後個program完左做review,剩番3個

我自己離開呢間垃圾後
出去做一年人工已經差唔多double
呢3年簡直係浪費人生

做咪唔跟其他人走
如果你地仲有得揀
或者出面仲有幾份等住in

就千其唔好做錯決定
你唔信我,可以自己google
可以問你地既師兄

其實無得揀先會入
請10個走8個

極後悔

係咪Consumer group ? 咁多個program識簡梗係唔簡要去call centre同落門市企既program 前線企鋪/聽電話洗乜讀大學 唔走就奇 反而其他business units e.g. Solution consulting/ Marketing / HR 坐office做野果d GT program 識人係入面做緊GT都話ok喎

唔係

我只可以講
人工加幅低到嚇死人
我見住有20個GT入

我自己離開呢間垃圾後
呢3年簡直係浪費人生

Engine? 好想知咁究竟係邊個program差成咁 咁大間公司成10幾個GT program質素有分別都唔出奇,而對比出面MT/GT比上不足比下有餘,入到GT唔代表之後一帆風順,只係代表發揮機會'可能'比人多,好睇你做化,識唔識運用好呢d機會幫你行你想要條career path。Anyway la 最緊要最後搵到自己想行既路
請10個走8個

極後悔

唔係

我只可以講
人工加幅低到嚇死人
我見住有20個GT入

我自己離開呢間垃圾後
呢3年簡直係浪費人生

Engine? 好想知咁究竟係邊個program差成咁 咁大間公司成10幾個GT program質素有分別都唔出奇,而對比出面MT/GT比上不足比下有餘,入到GT唔代表之後一帆風順,只係代表發揮機會'可能'比人多,好睇你做化,識唔識運用好呢d機會幫你行你想要條career path。Anyway la 最緊要最後搵到自己想行既路

唔駛咁嬲既
好多人份工都係浪費人生
請10個走8個

極後悔

唔係

我只可以講
人工加幅低到嚇死人
我見住有20個GT入

我自己離開呢間垃圾後
呢3年簡直係浪費人生

比上不足比下有餘就真嘅
不過其實自己有料當初就唔會係度啦
各位巴打努力啦
講開solutions 見前幾年新聞講
社署個project爛咗尾
之後點收科

護士唔好咩?

巴打幾時apply

護士唔好咩?

巴打幾時apply

9/5報,24/5 written

巴打幾時apply

巴打係咪佢個網apply gt
我4月尾apply佢覆先封email係講如果睇中2017first quarter搵我
但個陣已經4月尾
npo 仲諗緊要唔要個offer

巴打幾時apply

我4月尾apply佢覆先封email係講如果睇中2017first quarter搵我
但個陣已經4月尾

Selection process will start in the 1st quarter of 2017, we will contact you subsequently if we find you suitable for the program.

巴打幾時apply

但個陣已經4月尾

Selection process will start in the 1st quarter of 2017, we will contact you subsequently if we find you suitable for the program.

巴打apply左邊3個
我written test都冇得做

巴打幾時apply

但個陣已經4月尾

巴打apply左邊3個
我written test都冇得做

Media
CS
HR
我今日先in npo
見都有幾個人in
in完佢同我講要2星期通知
係咪冇機

循例都要講嘅
如果快嘅過幾日就有消息
同埋應該佢會趕第一個batch
雖然應該可能會有第二個batch

巴打知唔知一次太約請幾個?

根據依一兩年經驗,engine gt有眼耳口鼻就請

都未係嘅.....
大概4-5個人爭1個位咁上下
每一個team佢要請嘅數都唔同,少嘅可能intake 1-2或者個年唔intake,即使擺左個名出黎
多嘅可以要兩個batch,每個batch 20個左右
呢個係講緊summer intake,仲有winter intake,數量就會少好多

Engine入面除左wireless,其他部門佢一年請得比一年多,根本engine係掛名gt
啲人走得好快
無聽過有人有interview而無offer

一來退休潮要填人頭,二來一個人做四五個人嘅workload,仲要打全壘加埋人工唔係好識升,好難唔走
有interview 而無offer嘅,唔係少數

退休潮 或者叫 青黃不接 係有原因
佢基層員工(講緊低grade過gt個啲)人工低到不能生存,邊到有人入行。
搞到基本工作都唔夠人手,未請多啲gt入嚟頂囉,但gt又係唔留得耐

唔係嫁,GT請黎填中層嫁
不過,個中層下面有幾多兵咁解,
同埋有啲team係兵多過將,有啲team係將多過兵

加油啦

加油啦

醫療好難入pccw/hkt
絕大部份都係engine/bba
今日in 完hkt, 做security 13k 要返shift,但應該學到野。做唔做好?
今日in 完hkt, 做security 13k 要返shift,但應該學到野。做唔做好?

未聽過請人做security, 有無job ad 可以睇下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞