2017 HKT/ PCCW grad trainee

819 回覆
9 Like 5 Dislike
仲未有巴打有npo offer?

我同朋友都未有

有offer啦
Media Group GT 收倒interview通知

尋日見既絲打?巴打?
off topic一下
有無人知risk management and compliance department 實際係做咩
岩岩收到intern interview

尋日見既絲打?巴打?

上星期考written 今日收individual interview通知

尋日見既絲打?巴打?

上星期考written 今日收individual interview通知

唔係要panel in先架咩

尋日見既絲打?巴打?

written之後唔係group in之後先individual最後panel??
我今日先in npo
見都有幾個人in
in完佢同我講要2星期通知
係咪冇機

循例都要講嘅
如果快嘅過幾日就有消息
同埋應該佢會趕第一個batch
雖然應該可能會有第二個batch

巴打知唔知一次太約請幾個?

根據依一兩年經驗,engine gt有眼耳口鼻就請

其他GT呢
我26號做完media嘅written,而家仲未有消息

HR 琴日話今個星期內會通知next round interview

media今年intake 6個

內幕

我group in既時候hr講的
hr話好多人揀NPO
hr話好多人揀NPO

出晒offer?
我今日先in npo
見都有幾個人in
係咪冇機

循例都要講嘅
如果快嘅過幾日就有消息

都未係嘅.....
大概4-5個人爭1個位咁上下
每一個team佢要請嘅數都唔同,少嘅可能intake 1-2或者個年唔intake,即使擺左個名出黎
多嘅可以要兩個batch,每個batch 20個左右
呢個係講緊summer intake,仲有winter intake,數量就會少好多

Engine入面除左wireless,其他部門佢一年請得比一年多,根本engine係掛名gt
啲人走得好快
無聽過有人有interview而無offer
垃圾公司GT program
請10個走8個

利申:好不幸咁浪費3年人生在呢間野
極後悔

係咪Consumer group ? 咁多個program識簡梗係唔簡要去call centre同落門市企既program 前線企鋪/聽電話洗乜讀大學 唔走就奇 反而其他business units e.g. Solution consulting/ Marketing / HR 坐office做野果d GT program 識人係入面做緊GT都話ok喎
我今日先in npo
見都有幾個人in
係咪冇機

循例都要講嘅
如果快嘅過幾日就有消息

都未係嘅.....
每一個team佢要請嘅數都唔同,少嘅可能intake 1-2或者個年唔intake,即使擺左個名出黎
呢個係講緊summer intake,仲有winter intake,數量就會少好多

Engine入面除左wireless,其他部門佢一年請得比一年多,根本engine係掛名gt
啲人走得好快

一來退休潮要填人頭,二來一個人做四五個人嘅workload,仲要打全壘加埋人工唔係好識升,好難唔走
有interview 而無offer嘅,唔係少數
hr話好多人揀NPO

只可以話,welcome to the
consumer group management elite 有消息未?
我今日先in npo
見都有幾個人in
係咪冇機

循例都要講嘅
如果快嘅過幾日就有消息

都未係嘅.....

啲人走得好快

其實wireless係做啲咩,點解得佢請咁少?

尋日見既絲打?巴打?

written之後唔係group in之後先individual最後panel??

written嗰日做埋group in
依家individual
hr話好多人揀NPO

Why?
有冇人知System and Security Engineers係做d咩野,email 內容係Fresh graduates are invited to work on Security or VM / application in the Security Operations Center (SOC) and Managed Service Centre
其實有無人可以講下media group值唔值得值做 人工同prospect點
我今日先in npo
見都有幾個人in
係咪冇機

循例都要講嘅
如果快嘅過幾日就有消息

都未係嘅.....

啲人走得好快

其實wireless係做啲咩,點解得佢請咁少?

簡單啲黎講就係mobile network
呢幾年少嘅原因係食完csl未消化晒人手
hr話好多人揀NPO

Why?

有冇人知System and Security Engineers係做d咩野,email 內容係Fresh graduates are invited to work on Security or VM / application in the Security Operations Center (SOC) and Managed Service Centre

聽日interview求指點
我今日先in npo
見都有幾個人in
係咪冇機

循例都要講嘅
如果快嘅過幾日就有消息

都未係嘅.....

啲人走得好快

一來退休潮要填人頭,二來一個人做四五個人嘅workload,仲要打全壘加埋人工唔係好識升,好難唔走
有interview 而無offer嘅,唔係少數

退休潮 或者叫 青黃不接 係有原因
佢基層員工(講緊低grade過gt個啲)人工低到不能生存,邊到有人入行。
搞到基本工作都唔夠人手,未請多啲gt入嚟頂囉,但gt又係唔留得耐
我條team最近新黎個intern
同之前入果3個gt
點睇都只係有手有腳 無其他特別技能
我條team最近新黎個intern
同之前入果3個gt
點睇都只係有手有腳 無其他特別技能

對Intern就唔好要求咁高啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞