[重裝入陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (30)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
你只是放衣架好難有準確判斷,如果是你箭咀的位置有橫紋,最大的可能是肩線太斜,即係你膊頭的斜度同件衫的斜度不吻合。要改都算是大工程來的。
我寄去日本換的,連郵費千幾蚊
各位巴打,fresh grad想買對monk strap番工著,唔知大家有無推介呢?
有幾多畢直?平嘅無乜好選擇
謝牛巴,魚蛋巴解答
呢件已經著左幾次,谷起個位有少少定左型
我去過suitsupply試褸,個sales都話我個膊係有啲斜,我諗應該我都可能難買到RTW
咁唔貴wor
蛋爺用開邊間
有時未必係肩斜問題,有機會係後領太高,亦有機會係個版領位打得深,做既時候無歸順啲紗就上領。可以導致咁情況既成因有好幾種,但要搞就係大工程。

一般要搞呢個位,領要拆、肩要拆、袖同袖裡要拆先有得搞。改西裝既麻煩程度係由下至上遞升的。

改長短、坐圍、腰圍、放胸之類小兒科,執膊略大鑊,執領更大鑊。如果係前後片平衡出問題,腰節位有影伸出黎、件衫向後扯或者前片向外散就要成件拆撚晒改個版。
呢種情況拗肩仔常常發生
想問問 牛巴 cotton 既chino
會點樣洗 ? 有無咩注意?
反轉落洗衣機洗定手洗 之後再燙返骨?

趁聖誕節減價,想去suit supply 造套西裝,想問大家造西裝有咩要注意?
我唔知牛肉粥點洗chino,我就係反轉掉入洗衣機洗。你噴D pre-wash,D污跡就易D甩
浸碧蓮,反轉入洗衣袋,洗衣機凍水手洗模式
Tate Shoes, Tokyo
謝牛巴解答,又學到野,睇黎都係要入門去DB造一套試下
3000左右?唔知夠唔夠又唔想買太cheap
想問DB做件恤衫ard幾錢到?
好似700
我剛做3件TM料,9折後約千頭/件左右,有睇house fabric 但唔記得問價
唔認虧都唔得,超勁鼻敏感+略感冒+office長期十幾度。我係虧佬

果然有病
錢多病弱
thanks !
有少少唔上唔落,加多少少carmina 係好選擇
如果唔係,慳返1000可以試下yanko
見到都好熱好重 大神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞