[重裝入陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (30)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有機會上你度請教下你
其實不用太認真,太多補品有時仲易攪出事
呢樣同意,我都係用黎用去果幾味
Shoes cream
Mink oil/ leather lotion
Wax?

我都覺好亂
AC整裇衫質素係咪真係值得價夢屋成倍
平時係夢屋做開
值唔值得看人自己的價值判斷來衡量,這是主觀的。如你要造一些Ricky gor工場平常不會做的,例如non fused collar & cuff, 手繍字,咁AC咪可能值囉。我做了AC廿年客人,但他們加價都加到我頂唔順,好多年無幫襯了
鞋補品黎講
買左好大碌Venetian Shoe Cream
差不多乜鞋都淨係用佢就算
新手一問

Ferragamo 皮鞋買唔買得過?

折左好似幾抵下
AC做唔做到split York
我自己就覺得麻麻,尤其放耐咗會水油分離
折到二千樓下可以考慮
當然做到,呢D基本嘢啫,佢地customer service好好,唔啱可以再做過或refund。
過多幾個月手鬆啲去整幾件試下
我用開wax , High shine base/coat/cleaner, mink oil, rich moisture , shoe cream, polishing water,delicate cream

其他items好少用,大多數都係特殊情況特殊用途
So what lol
舒服d啊 好似係
我講清楚啲我意思費事誤會,split york呢啲基本野,連新A記、鳩咁黎同R仔都做到,AC我地講左咁耐香港恤衫no.1有乜可能唔識
鳩噏啦
不了
都係既
我用之前會搖勻佢先落
同埋佢比起其他cream, 感覺好水咁
都用左大部分
用左high shine base 仲使唔使用wax?
我而家係renomat 捽完>lotion>shoes cream>直接上high shine coat
溝住用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞