[重裝入陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (30)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

貌似大家好似都仲係唔係好明我所講既「打版時收腰打直線」係咩意思。其實只要對住個紙樣就好易明,上面呢張圖係我響一個英國裁縫鋪Steed tailor既Instagram 截落黎,我標左記號,可以睇到版上收腰既兩條線係直不甩,少少轉彎位都無,直接形成左一個好急既角度。

其實響大部分英國裁縫鋪,尤其是比較傾向類似nutter cut既鋪頭,好多時收腰都係咁收。當你打版係咁打既時候,你揸起個試身、做好套衫既時候,就會有一個比較明顯既收腰,姐係咁:

好處當然有,如果你要「打假波」做到個胸有咁大得咁大時,呢種收腰就會令你條腰睇落更幼,腰身更明顯。

但收到咁既時候,製作既時候會比較難做得順,因為條線太直不甩,線條無空間去過渡,塊布就有機會因為伸唔開而出現啲奇奇怪怪既陰影同紋。

相對地,有好多裁縫(以我觀察南意通常係咁)就會打版時用弧線去畫,過渡順左,做時容易啲,當然出黎既感覺都唔同。例如下面係Paone既版:

你會見到佢地雖然同steed一樣前身大小片係無分開裁,一套衫由主要四塊裁片組成,亦即係我地講既四開身。但佢打腰部線條既時候,條線係用彎尺畫彎既,出黎既效果就會變左咁:

當然,呢啲打版上既分別唔係消費者suppose要知既野,製作難度亦唔應該係消費者需要理會既野。每間鋪打版時用既邏輯、算式、製作習慣都唔同,亦係house style有分別既原因(house style絕對唔係咩open quarter大啲、大啲個領之類咁膚淺既野,當中牽涉到好多範疇)。

消費者需要既只係搞清楚大既想要既感覺,再去搵岩既人做就可以。
會唔會有人拎住張相揾美麗都師傅去整
大把啦,整到出黎先算啦,個個師傅都拍心口乜都話得得得世界第一,做完出黎兩回事
我又想請教一下,一件衫用4塊裁片係視覺上同做既難度上又有咩分別?
我諗極都諗唔到點用多過4塊
視覺上分別都幾大,六開比起四開容易做出線條,而四開,尤其是Florence式唔落front dart既四開就比較難響唔落結構既情況下做出線條,但相對地由於塊料破開既地方比較少,睇落就clean d。

六開一般係前身兩塊、側身兩塊、後背兩塊。
收返普通鞋款價錢,我都入咗對
請教牛巴 咩原因褲條骨對唔到膝頭
有條褲改極都偏左 對唔到中間
DB 恤衫有試身咩? 不過去DB好穩陣
X鷹會平過DB咩? 我覺得好似仲貴過DB
可以有好多原因架wo,有無相睇下呀
DB做開的當然就無試身,第一次好似有,你問三位靚仔啦,我唔敢肯定
金x貴過DB?唔係呀嘛

無知一問:點解腳腕位鞋帶要咁綁?
鞋帶太長
原來係咁
仲以為係型d/令對鞋貼腳d
我認為啫,可能有其他原因我唔知
大家點睇grant stone呢個牌子?
睇中佢對boot
雖然係MIC,歷史又唔耐
但3000零蚊性價比又好似唔錯

呢個價位有無其他牌子介紹?

地產熊塊布搞乜,好樣衰
倫敦金
萬年董事系列
不了
依幾日經常彈出黎
如果好多對鞋輪住著都可以唔打既。英國shirt試下eton?
其實好視乎你的步姿,如果鞋頭是好快磨蝕的,當然就打咗好D。
好,又來D無乜人睇得明的學術討論。
麻甩說的情況當然有點道理,但我認為重心不是在於那線是微彎還是直,而是在於「後腰省」的處理,Steed的後省是很細的,而且沒有向上伸延至袖窿。咁連接背幅那條腰線一定要做得比較斜才可切合個腰位尺寸。那Paone的處理方式則是後腰省向上伸延至袖窿,而且較大,所以背幅那條腰線就不用咁斜了,這基本上是一個簡單數學題來的。點樣劃一方面係基於流派傳統,另一方面是希望出來的效果。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞