[重裝入陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (30)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
睇下trickers/oak street boot maker / lof and Tung
同價位下我覺得好過grant stone
繼續留名學嘢! 你哋真係好專業
其實後省畫法不變,只改果條線效果都已經幾明顯,下次我地對位件衫傾下做衫買衫都七八年,經驗總結落黎,一套衫裁、做出黎咩感覺到最尾其實都係簡單數學同物理,以及個做手如何的execute件事。
Btw番番黎學術討論,我地當然唔能夠所有部份都單個拆開黎講,係環再相扣的,正如腰既畫法會同省既處理相互影響,而唔同流派既畫法同對件衫既「理解」都好唔同,從版上去睇就最明顯,例如裁四塊定六塊、腰位處理手、連接點既基準點設定都好唔同。

再舉個例子,睇過一啲裁縫比賽,好多時都會搵個嘉賓黎表演/交流,夠眼利的話應該會發現英國老派裁縫真係好鐘意用直線,甚至連手臂彎度都只用直線去打。呢樣野甚麼在衫做起後都依然明顯,如果你睇側面,會發現袖是起角的。

https://youtu.be/paJZQ3O8i08

如果唔嫌悶可以睇下條片,但台灣當年一個比賽請左Andrew Ramroop去示範,有中文翻譯大家睇起上黎應該會舒服啲。當然各家各派既裁法都有啲唔同,唔好睇完就認死一個問題得一種方式、一種答案,但大家不妨參考下。
屌好多錯字,對唔住各位巴打我自膠
唔該ching
可以有多幾個選擇
有無師兄買過呢d量腳器黎度size買鞋?
係咪會fit好多?
上網訂鞋無得試好似好難預

晒鳩氣
你放隻腳落張a4紙畫個腳形出黎慢慢度好過啦
有無量度方法參考下?好似下面張圖咁?

通常咁樣畫完再度出黎嘅size都會偏大
自己烏低身畫又難免唔準既
等牛巴教
你地要理解一件事,就算你精準度到各個尺寸,都唔等於你就買到岩size架,十個楦十種sizing,你度完出黎又無著上腳試過,對面做online客服果個咪又係鳩估,你估真係有個last maker響電腦前面答你咩。
同楦廠訂過楦,放過碼就知,D碼係有個好古怪的方程式的。各門各派也不一樣,所以,算把啦!
LH有貨la
金x手工比較好 我見佢收得比其他貴 有師兄試過?
邊有有牛巴d鞋睇下 咩價位倒
我試過呀,手工ok呀,不過我無諗過佢會貴過DB啫
Price range: HKD 850+ for CISTES (the famous European fabric marketed by the local merchant Loo's - search for the trademark if interested), HKD 1,250+ for Thomas Mason fabric
CMT service: Yes. HKD 360 (inclusive of 2.5 mm MOP buttons).
Source: Tom Ho @shirtingfantasy.blogspot.com 16 Jan, 2019
上去佢鋪頭囉,又或佢ig
牛老闆鋪頭都無貨既
貴...
我見金X自己個網寫680起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞