[重裝入陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (30)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
其實係點用? 我自己用好似清極都清唔曬啲蠟咁
摸落去同鞋身啲質感唔同

High shine cleaner 係boot black 出品?
佢隻Hugh shine coat真心極好用
Clark’s 黎
你攪乜攪到咁呀
不過似踢花多過磨甩
除左LH 有冇咩地方gurkha pants 可以推介下
有冇邊間Custom made做到四千幾 手工同料又正正常常
見大家都係主要推介D記同BT 不過呢兩間當然比較可靠啦
下⋯⋯你指成衣定點?訂造求其一間都有啦⋯⋯
sor 無講清楚 訂做呀
但係我見佢online store custom made都係要跟返原本成衣嗰啲size 淨係可以揀其他fabric同fit嗰啲

定係如果去門市custom made係可以唔跟嗰啲size?
如果係嘅都可以去睇睇 因為我主要係成衣嗰啲size唔啱着
求其一間都有,只係一種褲頭款式,無咩困難之處
多謝師兄嘅意見。
有無話去邊度配好?同埋顏色方面又應該點襯?

我買左下面哩套:
https://apac.suitsupply.com/en/suits/lazio-mid-blue-suit/P5545I.html?pdp=true
佢門市有made to masure 會度身通埋有試身,另外會比上網都好多布揀。

但我個人認為無需要揀太好既布,因為貴布隨時都夠你去db,同埋佢地始終無跟得咁好。
早幾日打打下蠟就咁
但我另一隻鞋又冇事
過幾日試試再打過先
你不要落水,如果有shoecream,落shoe cream搽勻佢,放十零分鐘,用個刷擦勻去,之後落wax 一樣放一陣先擦,之後才落水和蠟磨,磨鞋不需用力的,在個面滑來滑去㗎咋。cream同wax都要啱對鞋隻色
香港邊到有white’s boot買?
得ultrasound?
見佢fb好耐無update係咪執左?
呢個問題係咪應該過隔籬紅巴個牛仔post問?那邊會有多D人幫到你
無留意原來有個咁嘅po
唔該ching
風筒/high shine cleaner。你夠疆的話白電油都ok不過比較刺激。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞