[重裝入陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (30)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有無師兄試過 Anglo Italian 啲褲
咁深奧嘅我唔識
但我係 aa crack 攞過塊wild deer 皮版, 好軟身 但冇乜彈性
拉多兩拉會變咗形咁
我見到d象皮包用耐左嘅光澤好正
依排肥左

舊post見到
借圖
想問下呢對咩牌子黎?
好令
Alden Whisky Shell in TruBalance last
香港邊到有得買?
定係要去英國網站買?
美國野嚟㗎

過兩個月會去英國 想買對Tricker’s
用vibram底果對咁會唔會好怪
我都係襯牛出街 好似casual d咁
定正正常常第二對好?

仲有我上網睇過香港果d代理都係4千蚊對
Tricker’s 英國官網又係4xx英鎊對
又無平到 其實係咪唔洗山長水遠英國買 香港買都得?

求各位巴打解答
網購嘅話有無咩網站推介?
Trickers 等end clothing 減價買啦 抵玩啲
我覺得Vibram sole 嗰啲好柒 買皮/Danite sole好睇啲
Suitsupply ok
恤衫去第二度做
Brogue夠多款

呢對係朋友打去美國間鋪訂
巴打有興趣可以留個contact
小弟有做手縫銀包等等

近排幫個客整既tote bag
用左英國馬韁
牛巴
可以講多啲唔同皮有咩特色嗎?
平時好少見你地講Russian reindeer
因為想試下邊隻岩自己 唔該巴打
鹿皮本身就係軟,好正常
不了
咁就無可能係正版1786 Russian reindeer啦,應該只係普通hatch grain,個價兩回事
寫書咩咁鬼多,不了。少見咪唔講囉,唔係bespoke都唔用啦呢隻皮,又貴又唔穩定利用率又低又易last時裂開,成鞋邊有人用。

沉船皮本身就屬於gimmick 野,聲稱俄羅斯貨船1786年響英國附近沉底,船上有啲當時失傳配方鞣製既Reindeer皮,已知配方之一係鯨脂,其餘不詳。後黎浸左二豬幾年俾人發現,有英國佬拎左專利打撈,撈晒就無(雖然仲有排用)。簡單講就係咁。

當年去Cleverley,個老細送左個鎖匙扣過我,因為鞣製時相傳用鯨脂,所以佢地保養時都係用含鯨魚油既野,新果陣時陣味都真係幾臭,依家無了。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞