[重裝入陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (30)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
篇野我唔評論。但蛋爺最後一句我持相反意見,我深色鞋經常用mink oil,因為個滋潤效果long lasting好多。
Safari? Field Jacket? Teba?
個last應該唔多岩你
他們用紅色那隻或奇偉那隻mink oil,真係唔用好過用
用完又鞋擦令,有咁多野好用,使乜用mink oil?
Shawl collar cardigan 都可以
咁用得mink oil就用saphir/boot black啦,MP隻馬油同saphir隻海豹油用落dress shoes上亦都幾好⋯⋯油類始終響長時間滋潤同軟化皮革呢兩方面無得輸
新手睇左一陣post 如果有大概三千budget係咪去LH 買TLB就得
上網check左轉
Boot black 係咪lotion rich moisture嗰隻?
sorry, 呢張先啱
Carmina? 利申未買過
同lotion 會唔會重覆功效?
媽呀 睇到好亂
我就從來都唔用mink oil嘅
用既情況唔同
我就成日用既,不知幾好用
sorry,呢塊布係真係做唔返件一樣嘅 waistcoat custom made 無呢塊布
我見佢lotion 其實係cleaner, 不過mild啲?
Mink oil就潤番啲皮?
但highshine cleaner又係cleaner?
Rich moisture又係同mink oil差不多?

愈睇愈亂
睇黎清蠟/污積用high shine cleaner
補色用shoes cream/artist palette
滋潤油份用mink oil
打蠟用high shine base/coat

懶補色同滋潤就一次過用rich moisture?
唔係有罐delicate cream?
唔洗sorry呀師兄 多謝你幫我check

如果我想配番件waistcoat 有無地方介紹/意見俾到我? 顏色又有無咩要注意?
我就咁一條牛加件tee[sosad
Rich moisture for dress leather
Mink oil for oiled leather?
下次返香港可以上牛巴你度幫我度shape嗎?
好呀
唔想千字文,當面講其實兩分鐘講完⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞