[重裝入陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (30)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
啲摺搞乜
有如果牛皮加arcylic coating 係唔係叫做bookbinder?
今日去咗times間LC睇 唔見有咩選擇 係咪中環會多啲
咁有冇邊間推介
如果俾到SS個價不如自己剪D平布去D記cmt
都係貴幾百
係㗎 但係冇計 急急地所以要揾條rtw既
想問Suitsupply tailor-made 4000幾係咩布? vbc?
上次我係鋪頭拼過啲散買嘅上身好似唔係好夾咁

Washing Label:
可能係行路姿勢問題
牛巴有冇其他見解?
唔著襪! 我呢邊而家得幾度,我都係照樣唔著襪
摺唔摺腳好啲?
我就快0度
巴打邊度?
皮鞋保養步驟
第1步:鞋油難較清理,即使在你非常小心的時候也可能塗抹到處地方 (如地毯)。因此首先找舊毛巾或報紙,分散在您將要工作的區域。

第2步:用馬毛擦刷或濕抹布清潔靴子上的灰塵和污垢。如果你必須稍微弄濕​​你的皮鞋以便清理乾淨,在塗上鞋油之前先讓皮鞋有時間風乾。你當然可以使用上面提到的皮革清潔劑。

第3步:使用您的鞋油刷將大量的鞋油覆蓋整個鞋子。鞋油一定要盡可能地與你的鞋子的顏色相匹配。確保你穿上鞋子的接縫並試圖用鞋油均勻地覆蓋。讓鞋油風乾幾分鐘。

第4步:使用毛光刷強力刷整個鞋子。這一點的關鍵是基本上刷掉所有多餘的鞋油,在鞋子的表面只留下一個小薄膜。

第5步:當整個鞋子已被覆蓋和刷過,就應該專注於鞋頭和鞋跟,以獲得更光澤效果。
by james tse

我係新手 上面講既野岩唔岩?
手頭有
mink oil
shoe cream
馬毛刷
布仔
wax
saphir renovator
我自己中意接 呢對咩黎 我自己淨係著牛
基本上啱,只是我不知他說的鞋油是甚麼。
皮鞋都有分類的:Dress shoes vs work boots,另外是麂皮。
Dress shoes基本上是不會用mink oil的.
想問下依排天氣凍,除咗西裝褸外,有冇咩外套可以襯返shirt 衫?
Alden
我有時都會摺⋯你著牛會點襯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞